Arhiva vesti
                   

MILION EVRA OD NORVEŠKE ZA RAZVOJ LOKALNE INFRASTRUKTURE I ZAPOŠLjAVANjE

13. Novembar 2018.

Beograd - Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i ambasador Kraljevine Norveške Arne Sanes Bjornstad označili su početak javnih poziva za finansiranje projekata za razvoj lokalne infrastrukture i za sprovođenje stručnih obuka u skladu sa lokalnim akcionim planovima za zapošljavanje. Kraljevina Norveška, kroz projekat „Norveška za vas“, je odvojila  milion evra za finansiranje ovih projekata, a pravo učešća ima 91 lokalna samouprava u Srbiji iz treće i četvrte kategorije razvijenosti, koje uključuju i opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Lokalne samouprave će kroz ove pozive moći da konkurišu za pomoć Norveške za finansiranje najmanje osam projekata za unapređenje uslova života i razvoj lokalne infrastructure, kao i da obezbede obuke za najmanje 250 korisnika iz ranjivih grupa, čime bi se omogućilo zapošljavanje najmanje 100 osoba.

„Zahvalni smo Kraljevini Norveškoj zato što je u fokus stavila podršku lokalnim samoupravama iz treće i četvrte kategorije razvijenosti i obratila pažnju na njihove potrebe. Pozivam lokalne samouprave da učestvuju u pozivima za dodelu bespovratnih sredstava i konkurišu sa prioritetnim projektima“, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Detaljne informacije o pozivu, kao i prijavni formulari, mogu da se preuzmu na internet stranici www.norveskazavas.org.rs

Popunjeni prijavni formulare i prateću dokumentaciju, u skladu sa uslovima poziva, treba poslati do 20. decembra 2018. na rsoc.applications@unops.org

Ukoliko imate pitanja, zahtev za pojašnjenje pošaljite najkasnije do 6. decembra 2018. na  rsoc.cfp.clarifications@unops.org

Javni pozivi su objavljeni na sajtu projekta www.norveskazavas.org.rs, gde lokalne samouprave mogu da se informišu o svim detaljima konkursa za bespovratna sredstva.

„Srbija se razvija brzo, ali postoje i oni koji su u zaostatku. Kroz ovaj projekat, pomoćićemo onima kojima je to najpotrebnije – nezaposlenima da pronađu posao, a lokalnim samoupravama da unaprede svoje usluge“, rekao je ambasador Norveške u Srbiji, Arne Sanes Bjornstad (Arne Sannes Bjørnstad).

Tokom novembra 2018, projekat „Norveška za vas“ objaviće i javni poziv za povećavanje prilika za zapošljavanje kroz podršku stvaranju novih biznisa i poboljšavanju produktivnosti postojećih biznisa i stvaranju novih radnih mesta. Jedan od prioriteta projekta je i analiza organizacije i funkcionalnosti centara za socijalni rad i profesionalnih sposobnosti zaposlenih u pet lokalnih samouprava. Na osnovu analize će biti donate preporuke za reorganizaciju ovih usluga i tako će doprineti Vladi Srbije u reformi sistema socijalne zaštite u Srbiji.

Izvor: Norveška za vas i Koordinaciono telo