Arhiva vesti
                   

MEDVEĐA I CRNI VRH, ĆUPOVI PUNI ZLATA

30. Jun 2014.

Poslednjih decenija, sve više i domaćih i stranih investitora traga za zlatom u Srbiji. Istraživanja dve kanadske kompanije pokazuju da postoje veoma isplativa nalazišta. "Dunav minerali" saopštavaju da na području Medveđe ima 547 miliona tona rude zlata i bakra, a rezultati firme "Avala risorsiz" pokazuju da na Crnom vrhu ima 72 tone zlata.

Samo početni kop na Crnom vrhu, između Bora i Žagubice, mogao bi godišnje da daje dve i po tone koncentrata zlata. Ekonomska analiza kompanije "Avala risorsiz" potvrđuje da im za otvaranje rudnika, koji bi mogao da zaposli 250 ljudi, treba 177 miliona dolara.

Džastin van der Torn, direktor istraživanja "Avala risorsiza", kaže da je napravljen još jedan korak ka otvaranju rudnika u Srbiji

"Ali, osim preliminarne ekonomske studije, još je rano za definisanje vremenskog okvira. Rudarska industrija zahteva dugoročne planove. Zato se oslanjamo na Vladu da održi stabilnu i - što je još važnije - predvidivu klimu za investiciona ulaganja", rekao je direktor istraživanja.

I kompanija "Dunav minerali" objavila je da su na području Medveđe pronašli dva nalazišta zlata i bakra. Meštani podsećaju da se za zlatom u njihovim selima traga već pola veka.

"Radile su nekada srpske firme ili jugoslovenske, a sada rade strane kompanije. Imaju savršeniju tehnologiju i brže dolaze do preciznijih podataka. Postoji mogućnost da se otvori rudnik", kaže Milutin Radović, predsednik mesne zajednice Tulare.

Otvaranje rudnika bi, kažu, donelo posao tom siromašnom kraju i zadržalo mlade. I ne samo to.

Slobodan Drašković, predsednik Opštine Medveđa, kaže da bi prva korist bila to što bi se sredstva od rudne rente izdvajala za opštinu Medveđa, za popravku infrastrukture i izradu infrastrukturnih projekata na tom području.

"Druga korist je od poreza na zarade koja bi opet dolazila u opštinu Medveđa", ističe Drašković.

I domaći stručnjaci potvrđuju procenjene rezerve zlata u Medveđi i na Crnom vrhu. To garantuje dobru zaradu, ali napominju da treba tražiti najbezbednije ekološke načine za eksploataciju.

"Mi moramo vaditi metale, nama metali trebaju, ali moramo razmišljati o održivom razvoju, odnosno moramo zaštititi prostor u kome živimo", kaže profesor Dragan Milovanović sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Prognozira se da će cena zlata rasti u narednih godinu dana i da bi unca mogla da košta 1.500 dolara. To bi, u odnosu na sadašnju cenu, bio skok od čak 14 odsto.

IZVOR: RTS