Arhiva vesti
                   

MEDVEĐA DEO PROJEKTA ZA EFIKASNIJU USLUGU GRAĐANA

22. Novembar 2017.

Medveđa - Već dve godine se u više od 150 lokalnih samouprava, opština i gradova Srbije, uključujući i opštinu Medveđa,  sprovodi projekat unapređenja upravljanja ljudskim resursima, sa ciljem postizanja efikasnije i brže usluge privredi i građanima.

Projekat sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština,  finansiraju ga Savet Evrope  i  Evropska unija  sa dva miliona evra.

Projekat „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi”  sastoji se iz dve komponente: 1. unapređenje pravnog i institucionalnog okvira u cilju unapređenja funkcije upravljanja ljudskim resursima ; 2. uspostavljanje operativnog sistema stručnog usavršavanja zaposlenih u lokalnim samoupravama.

Cilj projekta je da se uspostavi sistem ozbiljnog i modernog upravljanja ljudskim resursima u lokalnim samoupravama. Drugi cilj, na nacionalnom nivou, odnosi se na uspostavljanje uređenog i efikasnog sistema za stručno usavršavanje zaposlenih.

Savet Evrope sproveo je konkurs za izbor 20 pilot opština (Bač, Beograd, Bujanovac, Čačak, Kragujevac, Kraljevo, Loznica, Medveđa, Niš, Novi Sad, Pančevo, Pirot, Raška, Savski venac, Smederevo, Stari grad, Svrljig, Trstenik, Valjevo, Zrenjanin) za sprovođenje paketa podrške za unapređenje funkcije upravljanja ljudskim resursima i u tim opštinama su implementirani posebni paketi konsultantske podrške.

U ovim opštinama sprovedene su brojne aktivnosti u programu paketa podrške: opštine i gradovi su usvojili politike upravljanja ljudskim resursima, održan je set obuka za zaposlene iz oblasti upravljanja ljudskim resursima; unapređeni su pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta i druga relevantna dokumenta. Opštine i gradovi su po prvi put krenuli u proces analize potreba za stručnim usavršavanjem i planiranje razvoja kapaciteta zaposlenih.

Do kraja decembra, kada je planiran zavšetak projekta, u izabranim opštinama, održaće se dvodnevne regionalne obuke na temu „Stručno usavršavanje zaposlenih u lokalnoj samoupravi”, kao i svečanosti uručivanja sertifikata opštinama koje su prošle progam paketa podrške. Završna konferencija, na kojoj će se sumirati rezultati projekta, planirana je u prvoj polovini decembra, u Beogradu. 

Izvor: Dnevnik juga i Koordinaciono telo