Arhiva vesti
                   

MALOJ DARIJI IZ BUJANOVCA POTREBNA JE POMOĆ SVIH NAS

24. Novembar 2023.

Za lečenje petogodišnje Darije Tašković iz Bujanovca, koja pati od teškog oštećenja očnog nerva na oba oka, potrebno je oko 5 miliona dinara za završetak terapije. Dariji su pre dva dana otvoreni računi preko fondacije „Pokreni život” na koje građani mogu da uplate novac, a mogu da pomognu i slanjem SMS poruke na 222 na 3800.

-Preko Budi humane fondacije prikupili smo 4 od potrebnih 9 miliona dinara, tako da nam je potrebno još oko 5 miliona dinara. Sredstva će se od sada prikupljati preko fondacije Pokreni život - rekla je Marija Tašković, Darijina majka.

Darija je već imala tri operacije, nakon čega joj se, prema rečima njene majke, svaki put vid popravljao za 10 odsto, tako da sada vidi 70 odsto na desno oko, ali je taj procenat mnogo manji na levom oku i trenutno je oko 20 posto.

– Sve tri operacije su urađene u Rusiji i Darija ih je dobro podnela, ali tu nije kraj. Potrebne su još tri-četiri operacije da bi se problem potpuno rešio - objašnjava Darija majka.

U drugoj godini života, Dariji je dijagnostikovana retka dijagnoza septooptičke displazije, zbog koje ima teško oštećenje optičkog nerva na oba oka. Operacije oftalmoloških nerava nisu moguće na klinikama u Srbiji i regionu.

Jedina nada da Darija bolje vidi je „Sverus centar za očnu i plastičnu hirurgiju” u Rusiji. Darija je već imala tri operacije u ovoj klinici u Rusiji. Preporučeno joj je da još nekoliko puta poseti kliniku kako bi se video napredak.

Zbog činjenice da Darija ima oštećenje vida, ona se takođe usporeno razvija, s tim što su joj svakodnevno potrebni stimulativni logopedski i defektološki tretmani, koji zahtevaju velike troškove.

Uprkos problemima kroz koje prolazi, Darija je vesela i razigrana devojka koja voli druženje, muziku i igru.

Sredstva su potrebna za operacije, specijalističke preglede, logopedske i defektološke tretmane, laboratorijske analize, lekove, suplemente, usluge prevođenja, kao i za putne troškove i troškove smeštaja tokom lečenja.

Maloj Dariji možemo pomoći slanjem SMS poruke 222 na broj 3800, ali i uplatom novca na dinarski račun 160-6000001723456-72 i devizni: 160-6000001765660-45

IBAN:RS35160600000176566045, SVIFT/BC: DBDBRSBG

Izvor: bujanovacke.co.rs