Arhiva vesti
                   

MALA I SREDNjA PREDUZEĆA NOVA ŠANSA

9. Decembar 2014.

Bujanovac - U razvijenim zemljama male, porodične fabrike čine 70 odsto privrede, a u Srbiji tek deset odsto. Međutim, kada posla nema u društvenim preduzećima niti u budžetski finansiranim firmama mala i srednja preduzeća postaju šansa. U Bujanovcu su takva preduzeća, uz subvencije, uspela za dve godine da zaposle 148 radnika.

Preduzeće „Stenmik“ u Ljiljancu kod Bujanovca  bavi se  proizvodnjom sezonskih beton ploča. Ovo preduzeće planira da proširi proizvodnju i zaposli nove radnike.

„Odlučili smo da konkurišemo za proširenje programa, odnosno za proizvodnju pločastog nameštaja, što može da se radi tokom cele godine", rekla je Sonja Mladenović, predstavnik preduzeća „Stenmik“.

Prema podacima Privredne komore u Bujanovcu, od 216 preduzeća, osam je srednjih, dva su velika, a ostala su mala, različitih delatnosti. Za preduzetnike  poput Milanovića iz Lopardinca, koji već 12 godina proizvode betonske cevi, ploče i blokove, najveći problem je naplata.

„Poslovanje je u današnje vreme teško, jer ne može mnogo da se proizvede, a naplata je najveći problem", kaže Bojan Milanović iz Đore d.o.o.

U Bujanovcu 16 preduzeća čeka privatizaciju. Posla nema ni u sektoru koji se finansira iz budžeta, ali su zato mala i srednja preduzeća šansa. Uz podsticaj. Privrednici koji su od države, preko preko Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, dobili subvencije za kupovinu opreme, proširili su proizvodnju i primili nove radnike.

„U 2012, 2013 i 2014. godini su , preko ovih programa,  zaposlena 148 radnika", kaže Nagip Arifi, predsednik opštine Bujanovac.

Petnaest malih i srednjih preduzeća iz Bujanovca dobilo je nedavno 36 miliona dinara. U obavezi su da zaposle najmanje 69 meštana, unaprede poslovanje i postanu konkurentnija na tržištu.

Izvor: RTS i Koordinaciono telo