Arhiva vesti
                   

LIKOVNI KONKURS ZA OSNOVCE: Osvajači prva tri mesta idu na Olimpijadu u Pariz

25. Januar 2024.

Likovni konkurs se priređuje u cilju promocije sporta i olimpijskih vrednosti među učenicima osnovnih škola u Republici Srbiji i trajaće od 24. januara do 8. februara 2024. godine, najavljeno je na ceremoniji potpisivanja Sporazuma o saradnji za realizaciju nagradnog likovnog konkursa.

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je cilj ove zajedničke inicijative da učenici kroz likovni izražaj prikažu duh olimpizma i sporta, koji podrazumeva životne vrednosti kao što su izuzetnost, prijateljstvo i poštovanje.

- Organizacija ovog konkursa je prilika da se još više osnaži veza između škole i sporta i radi na razumevanju i istraživanju tema kao što su međunarodno prijateljstvo, sportski duh i kulturna raznolikost. Ovaj konkurs, ne samo da obogaćuje školske programe, već i gradi mostove prijateljstva između naših zemalja - rekla je ministarka i podsetila da Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo već sarađuju na polju promocije sporta i olimpijskih vrednosti.

Ambasador Republike Francuske u Republici Srbiji Pjer Košar istakao je da će prva tri mesta u Konkursu dobiti priliku da otputuju u Pariz na Olimpijske igre, ali i da će, u susret Igrama, Ambasada i Francuski institut u Srbiji organizovati konferencije i kulturne aktivnosti širom naše zemlje.

- Kroz ovaj konkurs, želimo da pružimo priliku da troje mladih iz Srbije da dožive Olimpijske igre u Francuskoj. Biće u mogućnosti da prate dve košarkaške utakmice i da uživaju u igri Nikole Jokića, najboljeg igrača na svetu, ali i mnogih drugih, kao što je francuski talentovani mladi igrač Viktor Vembanjama. Takođe, imaće to zadovoljstvo da posete dva divna francuska grada, Lil i Pariz - poručio je Košar. - Koristim ovu priliku da najavim da će ova olimpijska godina biti prilika da Ambasada i Francuski institut u Srbiji organizuju konferencije, kulturne događaje i izložbe tokom cele godine u Beogradu i širom Srbije.

Predsednik OKS Božidar Maljković istakao je da Konkurs predstavlja ekstenziju saradnje sa Ministarstvom prosvete, kao i to da će ovo biti jedinstvena prilika da se kroz jednu lepu i kreativnu inicijativu kod dece osnovnoškolskog uzrasta probudi olimpijski duh i želja da podrže naše sportiste na putu do istorijskih rezultata u Parizu.

Detaljne informacije o nagradnom likovnom konkursu „Idemo u Pariz, Srećko i Friž te vode na Olimpijske igre!“ možete pronaći na sledećem linku : https://prosveta.gov.rs/vesti/nagradni-konkurs-za-osnovce-od-5-do-8-razreda-pod-nazivom-idemo-u-pariz-srecko-i-friz-te-vode-na-olimpijske-igre/

Izvor: Novosti