Arhiva vesti
                   

LIKOVNI KONKURS ZA KALENDAR EU PRO PROGRAMA ZA 2020. GODINU „MOJA EVROPSKA ZAJDNICA“ (ROK: 15.11.2019)

16. Oktobar 2019.

Uz podršku Evropske unije, razvojni program EU PRO otvorio je nagradni likovni konkurs za učenike i učenice srednjih škola i gimnazija iz 99 gradova i opština, koje uključuju i opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, na temu „Moja evropska zajednica“, kako bi podstakao mlade da bolje sagledaju svoje lokalne zajednice i uvide probleme sa kojima se suočavaju njihovi sugrađani i sugrađanke iz osetljivih grupa.

Konkurs se tradicionalno organizuje trinaesti put sa ciljem da se podstakne kreativnost, ali i aktivizam mladih iz lokalnih samouprava uključenih u program, te da se talentovani đaci, kao i škole koje podržavaju kreativno stvaralaštvo mladih, nagrade.

Ovogodišnja tema pred srednjoškolce i srednjoškolke stavlja zadatak da u svojim zajednicama prepoznaju koje grupe stanovništva su na neki način zanemarene ili isključene iz društvenih tokova, odnosno kojima je potrebna pomoć, a zatim da predlože i kreativno prikažu ideje kako bi moglo da im se pomogne i tako doprinese da budu ravnopravni članovi društva. Đaci mogu da prikažu i primere dobrih praksi unapređenja socijalne uključenosti koji se već sprovode u njihovim zajednicama.

Najbolji radovi, po oceni žirija, naći će se na stranicama kalendara EU PRO-a za 2020. godinu, dok će njihovi autori i autorke biti nagrađeni laptop i tablet računarima i mobilnim telefonima. EU PRO putem konkursa poziva i škole da organizuju interna školska takmičenja na kojima će izabrati radove za učešće na konkursu, a škola koja se bude pokazala kao najbolja u angažovanju i organizaciji dobiće kao nagradu laptop i projektor.

Konkurs je otvoren do 15. novembra 2019. godine, a proglašenje pobednika, dodela nagrada i promocija kalendara će biti organizovani u decembru

Informacije o propozicijama ovog likovnog konkursa su dostupne na https://www.eupro.org.rs/en/ktext/propozicije-likovnog-konkursa-za-kalendar-eu-pro-a-za-2020

Izvor: Program EU PRO i Koordinaciono telo