Arhiva vesti
                   

LESKOVČANKE I BUJANOVČANKE O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI

7. Mart 2014.

Leskovac - Gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, razgovarao je o unapređenju rodne ravnopravnosti  sa predstavnicama Odbora za rodnu ravnopravnost Leskovca i Bujanovca.

„Načelo rodne ravnopravnosti i nediskriminacije je jedan od temelja ljudskih prava, a rodna ravnopravnost je preduslov za napredak zajednice“, rekao je Cvetanović.

On je dodao da su žene u Srbiji još uvek neravnopravne.

„Još uvek postoji široko društveno tolerisanje porodičnog nasilja, veća je nezaposlenost žena, manje su zastupljene u svim sferama društvenog života, i to je problem na kome tek treba da se radi.  Pre četiri godine usvojena je Nacionalna strategija za unapređenje položaja žena, a nešto kasnije i Zakon o ravnopravnosti polova. Grad Leskovac postupa u skladu sa donetim zakonima, što dokazuje i primer mog kabineta gde su žene u većini. Predstavnice Odbora za rodnu ravnopravnost Bujanovca izabrale su naš grad kao primer dobre prakse.”

„One su ovde da bismo razmenili  iskustva. Ovom prilikom izjavljujem da ćemo imati i neke zajedničke projekte,“ rekla je Ana Volf, predsednica Odbora za rodnu ravnopravnost grada Leskovca.

Rukovodilac kancelarije za lokalni ekonomski razvoj opštine Bujanovac, Fazila Azemović, je govorila o projektu koji se trenutno implementira u Bujanovcu, a koji je finansiran od strane Programa evropskog partnerstva sa opštinama „EU Progres“. Azemović je istakla da Odbor za rodnu ravnopravnost Bujanovca, u pogledu saradnje, najviše gravitira ka Leskovcu, jer je Leskovac jedan od najuspešnijih u takvim aktivnostima.

„Ovim projektima želimo da spojimo tri segmenta: privredni, nevladin sektor i javni sektor koji aplicira za razne projekte, i radujemo se budućoj saradnji,“ rekla je Azemović.

Ona je dodala da statistički podaci o učešću žena u drustvenom životu Bujanovca nisu dobri. Iz tog razloga je Odbor usmerio svoje snage ka jačanju položaja žena u celokupnom društvu.

Izvor: Jugmedia i Koordinaciono telo