Arhiva vesti
                   

LEKCIJA ŽIVOTNE VOLjE: KOŠARKAŠI U KOLICIMA ODUŠEVILI BUJANOVČANE

9. Maj 2022.

Bujanovac – Beograd - Borba za svaku loptu, požrtvovanje i ogromna želja za pobedom, sve to mogla je da vidi  bujanovačka publika u  meču košarkaša u kolicima u okviru 10. Međunarodnog mini basket festivala u organizaciji KK Play 017.

Utakmicu, bolje reći lekciju životne volje, pred nekoliko desetina gledalaca odigrali su, pet na pet, Singidunum Crvena zvezda i Soko a rezultat je bio u drugom planu.

Željko Likić, košarkaš kluba Soko, koji je nakon povrede kičmenog stuba postao paraplegičar, kaže  da je potrebno mnogo truda ukoliko neko želi da se bavi ovim sportom profesionalno.

„ Profesionalno se bavim košarkom u kolicima, ali dok nisam došao do tog stadijuma mnogo vremena, truda, znoja, krvi i novca je uloženo da bi se to postiglo. Onaj ko hoće i želi stvarno time da se bavi, treba mnogo da radi da bi došao do nekog ozbiljnog nivoa košarke u kolicima“, rekao je Likić, igrač koji je svojom igrom, borbenošću i umećem ostavio najjači utisak na publiku.

O tome koliko je ovaj sport dinamičan, zahtevan, koliko je košarka u kolicima dobra jer zastupa sve oblike invaliditeta, o sposobnostima igrača, ali i o značaju Mini basket festivala, pričao je Vladimir Kuzmanović, nekadašnji reprezentativac, član UO Paraolimpijskog saveza Srbije.

„ Mini basket je najčistiji, najfiniji deo košarke iz prostog razloga što je zabavan, što je popularizacija košarke, što nije takmičarskog karaktera, a to je osnov da bi deca zavolela košarku. U tom smislu, drago nam je što smo ovde, jer želimo da pošaljemo poruku da neko ko ima problema, a ne vidimo ga dovoljno često na ulici ili mu mnogo toga nije dostupno, da shvati kakav je sport košarka u kolicima i da ona nije drugačiji sport od košarke“, rekao je Kuzmanović.

U Srbiji postoji, kako kaže, pet klubova i oko tridesetak igrača, ali se nada će se u narednom periodu i sa promocijom ovog sporta taj broj povećati.

„Mislim da smo po broju košarkaša loši, tridesetak možda na nivou zemlje i jedino što nismo uspeli da uradimo u prethodnom periodu to je da privučemo mlade. Činjenica je da postoji 10 odsto osoba sa invaliditetom, što znači da se oni negde kriju, i da moramo da ih izvučemo i pokažemo koliko je dinamičan i dobar ovaj sport, šta ovi ljudi mogu da urade i koliko su sposobni za život. A košarka u kolicima je divna zato što zastupa sve oblike invaliditeta, za razliku od mnogih sportova. Košarku u kolicima mogu da igraju svi“, dodaje Kuzmanović.

Reprezentativci Srbije košarke u kolicima su nakon osvojene srebrne medalje na Evropskom prvenstvu C divizije 2019. godine i plasamana u B diviziju,  prošlogodišnjom pobedom nad reprezentacijom Grčke, prema rečima Kuzmanovića, ostvarili istorijski uspeh i doveli Srbiju među 22 reprezentacije Evrope.

Gosti ovogodišnjeg Međunarodnog mini basket festivala bili su i članovi Paraolimpijskog saveza Severne Makedonije kako bi se upoznali sa ovim sportom.

Na ovom meču rezultat je bio u drugom planu, a impresivni akteri utakmice su prikazali  izuzetno kvalitetnu igru.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo