Arhiva vesti
                   

KUD „SOKO“: FOLKLOR JE VIŠE OD IGRE

9. Februar 2016.

Bujanovac Iako kulturno umetničko društvo „Soko” iz Bujanovca spada u red najmlađih društava na području južne Srbije,  uspelo je da za samo dve i po godine postojanja i rada ostvari značajne rezultate.

Folkloraši sa juga Srbije su započeli rad skromno, sa malo materijalnih sredstava, ali sa mnogo ljubavi i entuzijazma.

KUD „Soko” oformljeno je 2013. godine na inicijativu predsednika društva i glavnog koreografa Nenada Mitića. Vrlo brzo stvorila se ekipa koja je u bujanovačkom Domu kulture počela marljivo da vežba.

„Na svom repertoaru imamo 10 koreografija koje pokrivaju celu teritoriju Srbije, ali i nekih bivših jugoslovenskih republika. Uspeli smo da za relativno kratko vreme uvežbamo sve igre i krenuli sa nastupima“, Nenad Mitić.

KUD „Soko” je učestvovao na brojnim festivalima širom Srbije, ali i van njenih granica, a trenutno broji oko 180 članova, koji su raspoređeni u četiri kategorije.

„Na gostovanjima smo stekli dragoceno iskustvo, ali i brojna i lepa poznanstva. Mislim da smo uspeli da dostojno predstavimo folklor i tradiciju ovog kraja, kao i da širimo umetnost narodne igre južne Srbije. Nastojimo da svojim nastupima, reprezentovanjem kulture ovog kraja i pozitivnom energijom opravdamo slogan KUD „Soko“, koji kaže da „folklor nije igra, to je više od igre,“ kaže Nenad Mitić.

Izvor: OK Radio i Koordinaciono telo