Arhiva vesti
                   

KORONA PRETI DA DESETKUJE BUJANOVAČKU HITNU SLUŽBU

26. Oktobar 2020.

Bujanovac - Korona je ozbiljno pogodila Službu hitne pomoći bujanovačkog Doma zdravlja, tako da su trenutno troje lekara i jedan medicinski tehničar „van stroja“, a čekaju se i rezultati za sve ostale radnike.

Dvoje lekara, koji su iz Vranja i Bujanovca, su bili pozitivni na PCR testu, dok lekar iz Preševa ima sve simptome i leči se kod kuće.

Vranjanac je hospitalizovan u Beogradu, a zdravstveni radnik iz Bujanovca je u kućnoj izolaciji, bez simptoma.

Direktorka ove ustanove, dr Daliborka Pavlović, je potvrdila da se zadnjih dana „povećava broj zdravstvenih radnika povezanih sa kovidom“. Međutim, ona ističe da situacija nije dramatična kao što na prvi pogled izgleda.

„Nije toliko dramatično, zato što su serološki testovi pokazali da su mnogi  na nogama preležali kovid, da imaju i nova i stara antitela. Da bi smo bili sigurni, radimo i briseve (PCR) i čekamo određeni broj rezultata. To se radi kako bi isključili mogućnost da tamo imamo rezervoar zaraze. Tako da kad stigne negativni nalaz brisa, radnik se vraća na radno mesto, bez obzira što je serološki pozitivan, takav slučaj smo imali juče sa jednim tehničarem“, kaže direktorka.

Na pitanje da li Hitna služba ima dovoljan broj osoblja da nesmetano funkcioniše, dr Pavlović je odgovorila potvrdno.

„Definitivno je virus u Domu zdravlja, ali izgleda da je kod većine korona prošla kroz organizam. Oni su sada svi istestirani i čekamo rezultate“, zaključila je.

Pored lekara i tehničara, ugroženo je i pomoćno osoblje, jer je kod jednog vozača dijagnostifikovana bronhopneumonija.

Služba hitne pomoći je u avgustu izgubila jednog radnika koji je preminuo od posledica kovida.

Izvor: Bujanovačke i Koordinaciono telo