Arhiva vesti
                   

KONKURS ZA PROJEKTE SAMOZAPOŠLjAVANjA DO 22. APRILA

15. April 2019.

Beograd - Građani sa evidencije nezaposlenih mogu do 22. aprila da podnesu zahtev, biznis plan i neophodnu dokumentaciju na konkurs za projekte samozapošljavanja, rekao je Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

“Ove godine u taj program možemo da uključimo blizu 4.000 ljudi”, rekao je Martinović i dodao da je, do sada, podneto oko 2.500 zahteva.

Kako je rekao za RTS, procedura nije zahtevna i novac koji se dobije je bespovratna pomoć za pokretanje nekog posla.

"Novac neko može da  nazove simboličnim, a  neko podsticajnim. Ove godine dajemo od 200.000 do 240.000 dinara. Mislim da je to dovoljno da se makar godinu dana uplaćuju porez i doprinosi i da se započne neki biznis koji ne zahteva velika ulaganja", rekao je Martinović.

Martinović je kazao da je na evidenciji nezaposlenih 569.000 ljudi i da se taj broj smanjio za oko osam odsto u odnosu na prošlu godinu.

Direktor NSZ je naveo da je ta služba predstavila svoje programe u svim lokalnim samoupravama, a da je najveće interesovanje za otvaranje novih radnih mesta, za šta se može dobiti od 150.000 do 300.000 dinara.

Kao novinu naveo je program pripravništva, koji se od ove godine sprovodi u privatnim kompanijama.

"Želimo da razvijemo realni sektor i rasteretimo javni sektor. Ove godine ćemo imati dva modaliteta - za lica sa visokom stručnom spremom i za lica sa srednjom stručnom spremom, starosti do 30 godina", rekao je Martinović.

Postoje uslovi koje budući zaposleni, ali i poslodavci, moraju da ispune rekao je Martinović, dodajući da očekuje da se preko ovog programa angažuje oko 1.130 pripravnika.

Izvor: Poslovno jutro i Koordinaciono telo