Arhiva vesti
                   

KONKURS ZA MLADE U BUJANOVCU

31. Juli 2012.

Nezaposlen/a si i imaš između 15 i 30 godina? Živiš u Vranju, Bujanovcu i Preševu? Želiš da budeš aktivan/a? Nemaš radno iskustvo? Želiš da učiš i saznaš sve o mogućnostima za stažiranje, praksu i preduzetništvo? Uključi se u projekat „YouthBuild Srbija – Obrazovani i aktivni mladi“i budi jedan/na od 40 mladih koji će kroz šestomesečnu obuku steći veštine neophodne za zapošljavanje i aktivizam u lokalnoj zajednici. Pošalji popunjen aplikacioni formular do 3. septembra 2012. godine na lirije@gradjanske.org i postani deo ekipe „YouthBuild Srbija – Obrazovani i aktivni mladi“!

Projekat „YouthBuild Srbija – Obrazovani i aktivni mladi“obuhvata intenzivnu obuku za sticanje veština neophodnih za zapošljavanje i aktivizam u lokalnoj zajednici, kao i mentorstvo za 40 mladih u Bujanovcu, Preševu i Vranju. Grupa od 40 učesnika/ca  uzrasta od 15 do 30 godina, iz Bujanovca, Preševa i Vranja, će provesti šest meseci učestvujući u dve faze projekta. Prva četiri meseca će provesti u intenzivnom učenju u Centru za obuku u Bujanovcu, gde će se okupljati svaki dan radi raznih obrazovnih aktivnosti, radionica, savetovanja i podrške. Tokom ove faze, polaznici će provoditi vreme i u društveno korisnim projektima unutar zajednice, tako da će u prva tri meseca biti angažovani na dva načina:

1. U aktivnostima unutar učionice, putem kojih će poboljšati svoje jezičke sposobnosti i finansijsku pismenost, naučiti praktične veštine, veštine komunikacije, proći kroz obuku na temu liderstva i socijalnih veština,

2. U aktivnostima na projektima unutar zajednice, koji potencijal mladih čine vidljivim i pružaju im praktično radno iskustvo.

U drugoj fazi koja traje dva meseca, “Građanske inicijative” će pomoći polaznicima prilikom potrage za radnim mestima, stažiranjem i praksom, te prilikom preduzetničkih poduhvata, uspostavljanja kontakata sa institucijama i drugim aktivnostima koje se odnose na ostvarivanje ekonomske nezavisnosti mladih. Jednom nedeljno će se vraćati u Centar za obuku zbog dodatnih konsultacija i usluga profesionalnog razvoja.
 
Elementi socijalnog i građanskog obrazovanja će biti uključeni u obe faze programa. Polaznicima će biti obezbeđene i stipendije. Uvodna obuka za zainteresovane učesnike/ce projekta je planirana u peridu od 12. do14. septembra, nakon kojeg će biti odabrani polaznici ovog šestomesečnog programa.

„YouthBuild“ je model koji se sprovodio i koji je dao izvanredne rezultate u 15 zemalja širom sveta. Sa preko 30 godina iskustva, „YouthBuild“ je osposobio više od 94.000 mladih ljudi za aktivizam i samostalno građenje njihovih zajednica. Projekat „YouthBuild Srbija – Obrazovani i aktivni mladi” sprovode “Građanske inicijative”, uz podršku „Caritas Luksemburg” i “YouthBuild International”.