Arhiva vesti
                   

KONKURS ZA GODIŠNjU MEDIJSKU NAGARADU ZA TOLERANCIJU

24. Septembar 2015.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, uz podršku Misije OEBS u Srbiji, od 16. novembra 2015. godine, na Međunarodni dan tolerancije, ustanovljava Godišnju medijsku nagradu za najbolje medijske tekstove i priloge na temu borbe protiv diskriminacije i promovisanja ravnopravnosti i tolerancije. Cilj nam je upoznavanje najšire javnosti sa fenomenom diskriminacije u Srbiji u čemu ključnu ulogu igraju mediji, podrška izveštajima kojima se unapređuje ravnopravnost i tolerancija u našem društvu, zatim suzbijanje predrasuda i stereotipa prema manjinskim, marginalizovanim i ugroženim grupama, kao i podizanje vidljivosti institucije Poverenika.

Pravo na učešće na konkursu imaju novinari i novinarke svih štampanih i elektronskih, lokalnih i nacionalnih medija u Srbiji, koji su objavili tekstove na temu koja je zadata na konkursu, u periodu od 1. januara do 15. oktobra 2015. godine. Iz jedne medijske kuće, može da konkuriše više novinara, ali svako od njih može da pošalje samo jedan tekst. Kriterijumi koji će se ocenjivati su: prepoznavanje fenomena diskriminacije, doprinos smanjivanju stereotipa i predrasuda, afirmativno izveštavanje, promovisanje ravnopravnosti i upotreba rodno osetljivog jezika.

Medijske tekstove i priloge je potrebno poslati do 15. oktobra 2015. godine na mejl poverenik@ravnopravnost.gov.rs ili poštom na adresu Poverenik za zaštitu ravnopravnosti (za novinarski konkurs), Beogradska 70, 11000 Beograd. Prijava za konkurs treba da sadrži medijski tekst i kratku biografiju sa kontaktima autora. Format prijave: za radio i televiziju – link i disk sa prilogom, za štampane i on line medije – link i objavljen tekst u PDF formatu.

Stručni žiri čine predstavnici Fakulteta političkih nauka, Fakulteta za medije i komunikacije, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kao i predstavnici Misije OEBS u Srbiji i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Njihova imena biće objavljena na sajtu i fejsbuk stranici Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Nagrade se dodeljuju u dve kategorije:

prva, druga i treća za radijski/TV prilog;

prva, druga i treća za štampani/on line tekst.

Nagrade su:

prva nagrada – studijska poseta evropskoj medijskoj kući koja ima dobru praksu promocije i zaštite ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije;

druga nagrada – digitalni foto album i komplet knjiga;

treća nagrada – komplet knjiga.

Najbolji medijski prilozi na konkursu i imena autora i autorki biće proglašeni na Međunarodnoj konferenciji „Srbija na putu tolerancije i nediskriminacije" 16. novembra 2015. godine, kao i na sajtu i fejsbuk stranici Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i OEBS-a, a biće publikovani u Medijskom priručniku, uz redovan Godišnji izveštaj Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 2015. godinu. Svečana dodela nagrada biće organizovana u drugoj polovini novembra 2015. godine.

Izvor: Reusrs centar i Koordinaciono telo