Arhiva vesti
                   

Konkurs za dodelu stipendija za upis na studije na Univerzitetu u Novom Sadu 2014.

17. Mart 2014.

Na osnovu Odluke direktorke Službe Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa 100 broj: 67-00-00001/2014-01 od 11.03.2014. godine, Služba Koordinacionog tela objavljuje

K  O  N  K  U  R  S

za dodelu stipendija za upis na studije na Univerzitetu u Novom Sadu

Služba Koordinacionog tela, u skladu sa definisanim prioritetima, a posebno zalažući se za poboljšanje kvaliteta obrazovanja na teritoriji opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, raspisuje konkurs za dodelu  studentskih stipendija za mlade sa prebivalištem na području opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Cilj stipendiranja je obezbeđivanje uslova za dalje obrazovanje i usavršavanje pružanjem materijalne podrške za troškove studiranja za osnovne akademske studije. Navedeni troškovi prvenstveno se odnose na troškove stanovanja (privatni smeštaj ili smeštaj u studentskom  domu), troškove ishrane, prevoza, kupovine udžbenika i druge troškove nastale u vezi sa studiranjem.


I USLOVI KONKURSA

Pravo prijavljivanja na konkurs imaju učenici završne godine srednjih škola i druga lica starosti do 22 godine, sa završenom srednjom školom i prebivalištem na području opština Preševo, Bujanovac i Medveđa i koja ispunjavaju sledeće formalne uslove konkursa:

- da su državljanin Republike Srbije;

- da su tokom prethodnog školovanja ostvarili odličan ili vrlo dobar uspeh i da nisu ponavljali nijedan razred;

- da poznaju srpski jezik i

- da nisu upisali nijedan fakultet i

- da nisu ostvarili pravo na stipendiju na nekom drugom konkursu.

Da bi kandidat bio konačno izabran za korisnika stipendije, mora nakon ispunjavanja formalnih uslova da položi i kvalifikacioni (prijemni)  ispit za upis na prvu godinu osnovnih studija na nekom od fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i da upiše prvu godinu studija.


II POTREBNA DOKUMENTA

- molba;

- biografija, odnosno CV;

- uverenje o državljanstvu Republike Srbije (original ili kopija overena u opštini ili sudu), ne starije od 6 meseci;

- izvod iz MK rođenih (original ili kopija overena u opštini ili sudu);

-uverenje o prebivalištvu na području opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, koje izdaje opštinski organ Ministarstva unutrašnjih poslova ili overena kopija lične karte sa upisanim  traženim prebivalištem ukoliko je učenik poseduje, ili odštampani podaci o prebivalištu deponovani u novoj ličnoj karti;

-overena kopija svedočanstva o završenim razredima srednje škole (za sve četiri godine srednjoškolskog obrazovanja, odnosno za prve tri godine i prvo polugodište četvrte godine za one koji su još uvek u srednjoj školi);

-motivaciono pismo koje sadrži razloge opredeljenja za upis na određeni fakultet, planove za primenu stečenih znanja nakon završetka studija i očekivani stručni doprinos lokalnoj zajednici

- dokaze o osvojenim rezultatima na takmičenjima, ukoliko ih kandidat poseduje.


III DODELA STIPENDIJA

Postupak dodele studentskih stipendija započinje donošenjem Odluke direktorke Službe Koordinacionog tela o raspisivanju konkursa i formiranjem komisije. Komisija izborni postupak za dodelu studentskih stipendija sprovodi u dve faze.

  1. U prvoj fazi izbornog postupka, po isteku roka za prijavu na konkurs, Komisija obrazovana Odlukom direktorke će sastaviti listu za izbor kandidata za stipendiju, ceneći ispunjenost formalnih uslova za prijavu na konkurs.
  1. U drugoj fazi izbornog postupka Komisija će pozvati sve prijavljene kandidate koji ispunjavaju formalne uslove i obaviti sa njima intervju kako bi ocenili motivisanost kandidata i veštinu komunikacije. Nakon obavljenog intervjua sa kandidatima koji ispunjavaju formalne uslove konkursa, Komisija sačinjava rang listu koju u vidu predloga dostavlja direktorki Službe Koordinacionog tela.   

Intervju sa kandidatima će se obaviti u aprilu, nakon isteka roka za podnošenje prijava, pri čemu će o tačnom vremenu i datumu, kandidati biti naknadno obavešteni.

Konačnu odluku o dodeli stipendija donosi direktorka Službe Koordinacionog tela, nakon polaganja kvalifikacionog ispita za upis na prvu godinu studija i to samo za one kandidate koji su položili prijemni ispit na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu.


IV IZNOS STIPENDIJE I ISPLATA

Neto iznos odobrene stipendije od 45.000,00 dinara isplaćuje se za tekuću godinu studiranja u 9 mesečnih rata počev od oktobra 2014. godine.

Stipendije se isplaćuju na bankarski račun korisnika stipendije.

Isplata odobrene stipendije se obustavlja u slučaju nenamenskog trošenja, iste, u slučaju da kandidat nema uslov da upiše sledeći semestar ili neispunjavanja uslov za upis naredne godine studija i ukoliko kandidat napusti studije.

Prava i obaveze korisnika stipendije definišu se ugovorom o dodeljivanju stipendije, koji će kandidati, po donošenju konačne odluke o dodeli stipendija, potpisati sa Službom Koordinacionog tela.


V  ROK ZA PODNOŠENjE I DOSTAVLjANjE DOKUMENATA

Rok za prijavu na konkurs je 20 dana i počinje da teče od prvog dana nakon objavljivanja konkursa u dnevnom listu Politika koji ima pokrivenost na teritoriji cele Republike Srbije.

Prijava za konkurs za dodelu stipendije i dokumenta u prilogu podnose se preporučenom poštom ili lično i to za kandidate iz opštine Bujanovac kancelariji Službe Koordinacionog tela u Bujanovcu (zgrada opštine Bujanovac, Karađorđa Petrovića 115), kandidati iz opštine Preševo u kancelariji Službe Koordinacionog tela  u Preševu ( ulica Save Kovačevića 12) a kandidati iz opštine Medveđa u uslužnom centru opštinske uprave u opštini Medveđa (ulica Jablanička 48), u zatvorenoj koverti sa naznakom: ZA KONKURS ZA STUDENTSKE STIPENDIJE, NE OTVARATI DO ISTEKA ROKA ZA PRIJAVLjIVANjE.

Organ koji prima molbu na istoj stavlja prijemni štambilj i datum kada je molba predata.

Neblagovremene prijave neće biti uzete u razmatranje, dok će nepotpune i neispravne prijave biti odbijene.

Rang listu i spisak kandidata utvrdiće komisija za dodelu stipendija, obrazovana rešenjem direktorke Službe Koordinacionog tela.

Svi podnosioci prijava imaju pravo na podnošenje prigovora u roku od 8 dana od dana objavljivanja rang liste kandidata, po obavljenom intervjuu.  

Konačnu odluku o dodeli stipendija donosi direktorka Službe Koordinacionog tela, nakon položenog prijemnog ispita za upis na prvu godinu studija na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu, za kandidate koji su ispunili formalno pravne uslove konkursa.

Preuzmi dokument: Tekst konkursa 2014

Preuzmi dokument: Informator 2014

Izvor: Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije