Arhiva vesti
                   

KOD PREŠEVA NAĐENO DVADESET KASETNIH BOMBI

25. Maj 2011.

Preševo – Skoro 20 zaostalih kasetnih bombi pronađeno je i uništeno od 29. aprila kod sela Buštranja, u opštini Preševo, izjavio je juče Emil Jeremić, regionalni direktor Norveške narodne pomoći koja finansira uklanjanje projektila.

„Kod Buštranja trenutno radi 26 deminera, i to je početak trogodišnjeg projekta uklanjanja kasetnih bombi sa ukupno 4,3 kvadratna kilometra sumnjive površine na jugu Srbije“, kazao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, kasetne bombe koje su do sada uništene nađene su na poljoprivrednom zemljištu pa je prethodnih godina više meštana povređeno kada je naišlo na bombe zaostale iz bombardovanja NATO-a 1999. godine.

„Važno je da se nađena kasetna municija uništi što pre. Prema standardnoj proceduri, to se radi na licu mesta i nema izmeštanja bombi, a za 26. maj zakazano je novo uništavanje nađenih projektila. Očekujemo da će čišćenje površine kod Buštranja biti završeno tokom leta, nakon čega ćemo preći na sledeću lokaciju“, izjavio je Jeremić.

Za uklanjanje kasetnih bombi sa područja Preševa, Bujanovca i Kuršumlije Vlada Norveške je, preko Norveške narodne pomoći, izdvojila 3,5 miliona evra, a uklanjanje kasetnih bombi se izvodi u saradnji sa republičkim Centrom za razminiranje.

Prema podacima Norveške narodne pomoći, u Srbiji postoji oko 15 kvadratnih kilometara sa neeksplodiranim kasetnim bombama.