Arhiva vesti
                   

KALANOVIĆ: PODRŠKA IZGRADNjI PORODILIŠTA U PREŠEVU

25. Februar 2013.

Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović izjavila je u petak da će Ministarstvo na čijem je čelu finansijski pomoći izgradnju porodilišta u Preševu, kao i da će intezivirati saradnju na planiranju industrijske zone.

Kako je saopšteno iz Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Kalanović se sastala sa predsednikom opštine Ragmijem Mustafom, a ministarka je zaključila da su problemi koji muče Preševo isti kao i problemi koji muče druge opštine u Srbiji. Među tim problemima su, kako je navela, nezaposlenost, male plate i veliki broj ljudi koji odlazi iz opštine i ne vraćaju se, kao i problemi vezani za lokalni, ali i regionalni ekonomski razvoj. Ona je najavila punu podršku izgradnji porodilišta u Preševu i rekla da će Ministarstvo regionalnog razvoja finansijski pomoći nastavak radova.

„Smatram da je bogatstvo što se ovde rađa veliki broj dece i mislim da porodilište treba praviti za narednih 50 godina po svim savremenim standardima", navela je Kalanović.

Ona je dodala i da će se intezivirati saradnja na planiranju industrijske zone, jer je lokacija na kojoj se nalazi izuzetno atraktivna zbog blizine Koridora 10 i železničke pruge.

„Hajde da radimo zajedno na tome da ova industrijska zona na 14 hektara bude dobro isplanirana, dobro infrastrukturno opremljena sa pravilnim unutrašnjim infrastrukturnim uređenjem i dobrim vođenjem. To je jedini način da imamo najviše koristi od nje", naglasila je Kalanović.

Ministarka, koja je razgovor sa Mustafom ocenila kao dinamičan, prijateljski i konstruktivan, pozvala je svog sagovornika na sastanak u Beograd na kome će zajedno sa stručnim službama Ministarstva i opštine utvrditi dalje aktivnosti na poboljšanju saradnje i realizaciji projekata.

Kalanović je u Preševu učestvovala i na tribini "Dijalogom protiv stereotipa svi smo isti", koja je prva u nizu tribina posvećenih jačanju demokratije u lokalnoj zajednici i unapređenju kvaliteta života građana u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa.

Na spomenutoj tribini je, pored ministarke Kalanović, učestvovao i  rukovodilac EU Progresa Grem Tindal, koji je izjavio da je Upravni odbor tog programa, koji finasiraju EU i Vlada Švajcarske, doneo odluku da se  program produži do marta 2014. godine i da je u njegovom budžetu  ostalo još oko pet miliona evra .

Tindal je dodao da je EU Progres svojevrsna priprema za pretpristupne fondove EU i da se, kroz njega, finansiralo ili finansira oko 170 projekata. On je upozorio da je za ekonomski razvoj važna i politička stabilnost.

Kalanović, Mustafa i Tindal su više od sat vremena odgovarali na pitanja i sugestije privrednika iz Preševa, koji su govorili o konkretnim problemima u poslovanju.

Tribinu je organizovao Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije iz Leskovca i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u okviru projekta "Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva", kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC).

Izvor: Tanjug i Jugpres