Arhiva vesti
                   

Kako u Medveđi nameravaju da zaustave iseljavanje mladih

16. Oktobar 2008.

Slobodan Drašković

Daju 5.000 evra za svako novo radno mesto

MEDVEĐA - Opština Medveđa daće poslodavcima po pet hiljada evra za svakog novozaposlenog radnika kako bi se privukli investitori i smanjilo iseljavanje mladih iz ovog kraja. Pored olakšica investitorima, u Medveđi navode da bi iseljavanje mladih moglo da spreči i ponovno otvaranje rudnika „Lece“ i poboljšanje infrastrukture u opštini. 
Slobodan Drašković
 
Ako se ostvare najavljena ulaganja, opština Medveđa može da računa na zaustavljanje iseljavanja, kaže za „Blic“ predsednik te višenacionalne i siromašne opštine Slobodan Drašković. U ovoj opštini, koja se jednim delom nalazi u bivšoj kopnenoj zoni bezbednosti, nema više međunacionalnih napetosti, a tokom minulih godina izgrađena je gotovo kompletna putna infrastruktura, kulturni i sportski centar, obnovljene škole i crkve, dok je Sijarinska Banja sa kompleksima novih bazena i terena poprimila izgled evropskih banja. Uprkos tome, iseljavanje se nastavlja, posebno mladih i školovanih ljudi, zbog nedostatka radnih mesta.
- Na odličnom smo putu da najdalje za dve godine rešimo taj problem. U Sijarinskoj Banji došli su ruski investitori koji bi trebalo da grade hotel, ali više je nego izvesno da će okosnica razvoja biti rudnik olova, cinka, srebra i zlata „Lece“, jer je novi vlasnik ovog rudnika i vlasnik koncerna „Farmakom“ iz Šapca, obećao posao za 200 rudara samo u prvoj fazi - objašnjava Drašković.
Budući da je vlasnik „Farmakoma“Miroslav Bogićević i vlasnik jedne od najvećih mlekara u Srbiji, „Šabačke mlekare“, postignut je dogovor o otkupu mleka iz Medveđe i okoline. Tu inicijativu podržava i Vlada Srbije, koja, kako je potvrdio predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Milan Marković, sprema set mera za pospešivanje poljoprivrede i stočarstva u Medveđi. U selima na obroncima planina stočari proizvode najkvalitetnije mleko na jugu Srbije, ali zbog udaljenosti od većih gradova nemaju kome da ga prodaju.
- Vlada i Privredna komora Srbije pripremaju niz olakšica za investitore u Medveđi. Tako će, na primer, svaki novi investitor dobiti pet hiljada evra po novozaposlenom radniku, a Vlada Srbije će u učestvovati sa 25 odsto novca od vrednosti ukupne investicije. Obezbedićemo i besplatnu komunalnu infrastrukturu. To su olakšice kojih nema nigde u Srbiji - navodi Drašković i dodaje da su iz Vlade dobijena obećanja da će u naredne dve godine biti rekonstruisan magistralni put od Lebana do Medveđe.
Da bi se zaustavilo iseljavanje stanovništva, ova opština dobila je od Vlade zeleno svetlo za otvaranje dvojezičnog odeljenja strukovnih studija Univerziteta u Beogradu. Prostorije su obezbeđene u Tehničkoj školi u centru varošice, pa će visoka škola za koju nedelju početi da radi.
- Mladi Srbi i Albanci imaće podjednake uslove da se obrazuju na maternjem jeziku i da po završenom fakultetu ostanu u svom rodnom kraju - kaže Drašković.