Arhiva vesti
                   

KAKO ĐACI RAZBIJAJU OKEAN PREDRASUDA

27. Decembar 2011.

Srednjoškolci iz Šapca, Loznice, Valjeva, Preševa i Bujanovca boraviće u SAD, a potom će đaci iz Amerike doći u Srbiju

Đurđa Jevtić, gimnazijalka iz Valjeva, prošle godine je provela četiri nedelje u Americi, a posle toga je Ebi Kern, šesnaestogodišnjakinja iz Kanzasa, stigla u Srbiju.

Đurđa i Ebi su bile deo prvog programa za mlade lidere centralne Evrope koji finansira Biro za obrazovna i kulturna pitanja američkog Stejt departmenta, a u okviru kojeg će i ove godine više od 60 mladih iz Srbije, Slovenije, Mađarske i Slovačke boraviti u Americi.

„Tokom boravka u SAD, i posle, kada su američki đaci došli u Srbiju, razbijene su mnoge predrasude koje smo imali jedni o drugima, a naročito predrasude koje smo imali o vršnjacima Albancima, jer je u grupi bilo i učenika iz Preševa i Bujanovca“, kaže Đurđa Jevtić iz valjevske gimnazije.

Jasmina Lazović, koordinatorka programa iz Inicijative mladih za ljudska prava, objašnjava da učenici koji zadovoljavaju kriterijume, mogu da se prijave na apply@yihr.org do 13. januara.

„Program organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava, uz podršku američke ambasade u Srbiji i međunarodnog centra „Meridian” iz SAD. Učesnici moraju da budu drugi ili treći razred srednje škole, kako bi po povratku u Srbiju implementirali projekat koji je osmišljen u Americi. Dakle, nije nam cilj da odu najbolji đaci, već oni koji imaju svest o lokalnoj zajednici i ideje za rešavanje lokalnih problema“, rekla je Jasmina. Pravo učešća imaju srednjoškolci iz neuniverzitetskih centara – Šapca, Loznice, Valjeva, Preševa i Bujanovca.

„Od učesnika se očekuje da žele da poboljšaju sredinu u kojoj žive i inspirišu druge da to učine, da su zainteresovani za međunarodnu politiku, da žele da upoznaju i razmene znanja i iskustva sa mladima iz drugih kultura. Oni će posetiti Vašington, Čikago, kao i jedan od gradova u Severnoj Karolini, Misuriju i Vermontu. Nakon toga, 16 mladih iz SAD u avgustu će boraviti u Srbiji i Mađarskoj, a program će biti završen seminarom u Beogradu za učesnike iz svih zemalja“, ističe Lazović.