Arhiva vesti
                   

JUGU SRBIJE TREBA FOND ZA RAZVOJ

20. Januar 2012.

Leskovac - Na jugu Srbije, oko Leskovca, Vranja, Preševa, Bujanovca i Medveđe, najteže je otvarati radna mesta. Zato će najvažnija aktivnost privrednih subjekata Jablaničkog i Pčinjskog okruga biti očuvanje sadašnjih radnih mesta i stvaranje uslova za novo zapošljavanje.

Uz ovu ocenu, predsednik Regionalne privredne komore Goran Jović istakao je da trenutno posao traži 65.000 lica, a da je u radnom odnosu oko 72.000 radnika.

„Davno smo zaključili da je razvojna šansa juga Srbije poljoprivreda i zato smo se zalagali za povećanje budžetskih sredstava za tu granu”, rekao je Jović.

Na jugu Srbije trenutno ima mnogo neobrađenog zemljišta, a kako u selima uglavnom žive staračka domaćinstva, nužna je osmišljena razvojna politika u toj oblasti.

„Naš je predlog da se obrazuje Fond za razvoj juga Srbije, jer je to šansa da se izdvoje veća sredstva za ovaj kraj. Kao komora smo se zalagali za podsticaj stranih investitora, ali mislimo da bi na sličan način, izdvajanjem značajnih sredstava u agrar, moglo da se pomogne ne samo otvaranju novih radnih mesta, nego i istinskom oživljavanju sela”, smatra Jović.

Privrednici juga Srbije ne mogu da budu zadovoljni ukupnim izvoznim bilansom u prošloj godini. Nastavlja se saradnja sa kompanijama iz Italije, ali i sa kolektivima iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Nemačke.

Glavni izvoznici su Simpo, Alfa plam, Gruner, Mladost, Zdravlje i još nekoliko poznatih firmi iz Vranja i Leskovca. U izvozu, najviše učestvuje privreda Vranja i Leskovca.

„Ciljna tačka su zemlje regiona, i tu naši privrednici imaju najveću šansu za izvozne poslove”, istakao je Jović.

On je dodao da je uprkos daljini, tržište Rusije, u pogledu plasmana prehrambenih proizvoda, izuzetno perspektivno ukoliko se obezbedi kontinuitet i kvalitet u isporuci voća i povrća.