Arhiva vesti
                   

JAVNI POZIV ZA PODRŠKU ODGOVORU NA POSLEDICE KOVIDA 19 U PODSTANDARDNIM ROMSKIM NASELjIMA (Rok: 26. februar 2021)

28. Januar 2021.

Uz podršku Vlade Švajcarske, program Swiss PRO će kroz novi javni poziv podržati 10 lokalnih projekata čiji je cilj poboljšanje pristupa pravima i osnovnim potrebama građana i građanki koji žive u podstandardnim romskim naseljima.

Ukupan budžet ovog javnog poziva je 122.700 evra. Vrednost bespovratnih sredstava po projektu iznosiće od 10.500 do 12.700 evra.

Trajanje projekata je od osam do deset meseci. Za predloge projekata lokalnih samouprava obavezno je partnerstvo sa organizacijama civilnog društva, dok OCD mogu i samostalno da konkurišu.

Rok za slanje predloga projekta je 26. februar 2021. godine.

Javni poziv je organizovan kroz konkurentni proces, a izbor korisnika će biti izvršen evaluacijom i rangiranjem podnetih predloga projekata. Više o procesu i kriterijumima za izbor korisnika možete saznati u opisu javnog poziva, koji je dostupan na https://www.swisspro.org.rs/uploads/files/249-799-opis-i-kriterijumi-javnog-poziva-za-podrsku-za-podstandardna-romska-naselja.pdf

Kako da se prijavite?

Podnosilac prijave mora da ispuni sledeće kriterijume:

  • Da je jedna od 57 lokalnih samouprava, iz regiona Šumadije i zapadne Srbije ili regiona Južne i istočne Srbije, koje u skladu sa Mapiranjem podstandardnih romskih naselja imaju na svojoj teritoriji najmanje jedno neformalno naselje sa najmanje 100 građana, u obaveznom partnerstvu sa organizacijom civilnog društva (koje, između ostalih, uključuju Bujanovac i Preševo);
  • OCD kao samostalni podnosilac projekta koji će se bavi pravima i potrebama građana koji žive u podstandardnim naseljima, ublažavajući posledice kovida 19 na teritoriji 59 lokalnih samouprava koje u skladu sa Mapiranjem podstandardnih naselja u Srbiji imaju najmanje jedno neformalno naselje sa najmanje 100 građana (koje, između ostalih, uključuju Bujanovac i Preševo).
  • OCD kao podnosilac projekta ili kao partner LS mora bi registrovana najmanje dve godine sa iskustvom u radu na poboljšanju statusa romske nacionalne manjine.

Kako bi zainteresovane JLS saznale sve detalje javnog poziva – uključujući način prijavljivanja, kriterijume za izbor projekata i dozvoljene troškove, program Swiss PRO organizuje dve informativne sesije putem interneta:

  • utorak, 2. februar, sa početkom u 11 časova.
  • petak, 5. februar, sa početkom u 11 časova.

Više informacija i konkursnu dokumentaciju preuzmite na www.swisspro.org.rs

Izvor: Program Swiss PRO i Koordinaciono telo