Arhiva vesti
                   

ISTRAŽIVANjE O TRANSPARENTNOSTI RADA LOKALNIH SAMOUPRAVA

28. Oktobar 2016.

Vranje, Bujanovac, Preševo - Grad Vranje je je bio domaćin skupa na kome su prezentovani rezultati rada na projektu „Povećanje transparentnosti u radu vlasti u šest gradova i opština u Raškom i Pčinjskom okrugu“.

Po rezultatima istraživanja, Vranje je na šestom mestu od 145 opština i gradova u Srbiji, dok je Bujanovac  rangiran na 41. mestu, a Preševo na 142.  

Zlatko Minić, iz organizacije Transparentnost Srbija, organizacije koja je, uz finansijsku prodršku Misije OEBS u Srbiji, uradila ovo istraživanje, smatra da je tranparentnost jedno od najmoćnijih antikorupcijskih mehanizama. On je  predstavnicima lokalnih samouprava dao smernice i preporuke za poboljšanje rada  lokalnih samourava. Sastanku su prisustvovali i predstavnici grada Vranja, opština Bujanovac i Preševo i predstavnica OEBS-a.

„Sačinili smo 87 indikatora transparentnosti koji pokazuju da li neke stvari postoje na sajtovima, da li postoje u praksi, u uslužnim centrima, da li su neki dokumenti dostupni, da li se neke procedure poštuju i slično,“ rekao je Minić.

Ismail Pajaziti, načelnik Opštinske uprave Bujanovca je rekao da je sastanak sa predstavnicima „Transparentnosti Srbije“ bio veoma koristan.

„Imali smo važan skup koji će nam biti veoma koristan, budući da smo od „Transparentnosti Srbije“ dobili smernice i preporuke kako da poboljšamo transparentnost rada  naše lokalne samouprave. Naš cilj je poboljšanje ne samo naše pozicije na rang listi, već i poboljšanje usluga koje će činiti rad svih organa lokalne samouprave, kao i javnih preduzeća i ustanova u Bujanovcu, transparentnim,“ rekao je Pajaziti.

„Rangiranje Preševa na dnu liste po transparentnosti rada je jasan pokazatelj zašto ova opština ima novu lokalnu vlast,“ kazao je Šćiprim Arifi, predsednik opštine Preševo.

„142. mesto nije  nešto negativno za nas, već nas motiviše da bolje radimo.  Obećao sam da ćemo na sledećem okupljanju biti među prvih dvadeset. Moramo još mnogo da radimo i da se trudimo, a već smo počeli. Zahvaljujući sugestijama koje smo dobili od „Transparentnosti Srbije”, biće nam  lakše da nastavimo put koji smo zacrtali,“ istakao je Arifi.

Izvor: OK Radio i Koordinaciono telo