Arhiva vesti
                   

IMERI: ZA ŠEST GODINA U OPŠTINAMA BUJANOVAC, PREŠEVO I MEDVEĐA VIŠE OD 60 UDžBENIKA NA ALBANSKOM JEZIKU

21. Februar 2018.

Bujanovac – „U poslednjih šest godina je za osnovne škole sa nastavom na albanskom jeziku u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa obezbeđeno više od 60 novih udžbenika,“ izjavio je  predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Šukri Imeri i dodao da su, uz odobrenje Ministarstva prosvete,  udžbenici nabavljani iz Albanije ili su prevođeni.

Imeri je za agenciju Beta izjavio da osnovnim školama nedostaje još oko 40 udžbenika, kao i da je mnogo veći problem sa udžbenicima u srednjim školama, koje su do sada dobile samo četiri nova udžbenika – za albanski jezik i književnost od prvog do četvrtog razreda.

„Za osnovnu školu nedostaju udžbenici za muzičku i likovnu kulturu, kao i udžbenici za biologiju, hemiju i informatiku za sedmi i osmi razred. Mnogo je teža situacija u srednjim školama,  koje uopšte nemaju nove udžbenike. Ministarstvo prosvete je od 2012. godine dalo odobrenje za uvoz iz Tirane samo četiri udžbenika – za albanski jezik i književnost", kazao je Imeri.

Po njegovim rečima, mada se udžbenici uvoze iz Albanije, oni se u velikoj meri  poklapaju sa nastavnim planom i programom osnovnih škola u Republici Srbiji.

„Ima poteškoća sa time što je nastavni plan i program u Albaniji predviđen za devetogodišnju osnovnu školu, dok osnovna škola kod nas traje osam godina", rekao je Imeri.

Imeri je naveo da „učitelji i nastavnici mogu bez problema 100 odsto da rade u skladu sa predviđenim nastavnim planom i programom Ministarstva prosvete Republike Srbije.”

Izvor: Beta i Koordinaciono telo