Arhiva vesti
                   

GRAĐANI ŽELE BOLjU LOKALNU INFRASTRUKTURU

13. Decembar 2013.

Vranje - Više od polovine građana u Pčinjskom okrugu smatra da je poljoprivreda osnov za ekonomski razvoj ovog kraja, i da je potrebno uložiti više novca iz budžeta za pomoć zemljoradnicima,  pokazuje istraživanje koje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), uz finansijsku  podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske, a preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES.

Sve više je i građana koji šansu vide u razvoju turizma i lake industrije, kao i onih koji smatraju da opštine treba da pomažu razvoj malih i srednjih preduzeća, neki su od rezultata istraživanja o zadovoljstvu građana u 34 opštine na jugu i jugozapadu Srbije koje je juče predstavljeno u Vranju.

 Građane na jugu i jugozapadu Srbije najviše pogađa nizak životni standard, jer 43 odsto njih tvrdi da sa porodicom živi teško podnošljivo ili  nepodnošljivo, a 44 odsto ispitanika nema stalan posao. Skoro polovina stanovnika podmiruje mesečne potrebe sa manje od 10.000 dinara, dok još četvrtina na raspolaganju ima ispod 20.000 dinara. Istraživanje je pokazalo da čak 60 odsto ispitanika tvrdi da nije zadovoljno svojim životom, dok je samo 15 odsto onih koji se osećaju zadovoljno.

Ispitanici smatraju i da davanje obaveštavanja u opštini nije dobro organizovano, te 48 odsto veruje da po nekoliko puta mora da pita za jednu informaciju, što utiče i na visoko uverenje da su opštinske procedure komplikovane.  Surdulica, Bosilegrad, Preševo, Bujanovac i Trgovište okarakterisani su kao lokalne samouprave sa najmanje komplikovanim procedurama.

Istraživanje je pokazalo i da građani smatraju da nisu dovoljno informisani o radu opštinske uprave, a nezadovoljstvo je najizraženije u Preševu (62%) i Trgovištu (51%), dok Vranjanci (44%) ocenjuju da su informisani taman koliko im je potrebno. Opštine Bosilegrad, Preševo, Trgovište, Bujanovac i Surdulica nastoje da izađu u susret potrebama i željama svojih građana, ali čak 44 odsto ispitanika smatra da lokalne vlasti treba da brinu više o njihovim potrebama.

O korupciji u lokalnim samoupravama ne razmišlja više od polovine ispitanika, ali je sumnja u postojanje potkupljivanja među opštinskim službenicima i dalje izražena. Stanovnici Bujanovca i Bosilegrada pokazuju najviše poverenja u svoje službenike, dok žitelji Vladičinog Hana pokazuju najviše skepse prema njihovom radu.

Cilj istraživanja bio je da pokaže koliko su građani zadovoljni uslugama lokalnih samouprava i njihovom saradnjom sa javnošću u cilju rešavanja problema. Podaci ovog ispitivanja javnog mnjenja mogu da posluže kao smernice lokalnim samoupravama, kako bi izašle u susret potrebama stanovnika.

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 8.378 punoletnih građana, a obuhvatilo je, osim drugih opština i gradova, i opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Evropska unija finansijski podržava Program evropskog partnerstva sa opštinama – EU PROGRES, sa 14,1 milion evra, Vlada Švajcarske sa 2,5 miliona evra, dok Vlada Republike Srbije učestvuje sa 1,5 milion evra. EU PROGRES ima za cilj da podrži društveno-ekonomski razvoj 25 opština južne i jugozapadne Srbije.

Izvor: Jugpress i Koordinaciono telo