Arhiva vesti
                   

GRAĐANI BUJANOVCA BOLUJU OD SRCA

1. Oktobar 2013.

Na svetski Dan srca lekari doma zdravlja u Bujanovcu su izjavili da 70 do 80 odsto pacijenata koji se pregledaju u ovoj instituciji boluju od kardiovaskularnih oboljenja

Dve trećine pacijenata u opštini Bujanovac, koji dnevno zatraže pomoć u domu zdravlja, imaju probleme sa srčanim oboljenjima.

„,Najviše pacijenata u domu zdravlja u Bujanovcu ima interno – kardiovaskularno odeljenje. Kod nas dolaze pacijenti sa simptomima povišenog pritiska, oni koji su doživeli infarkte,kao i oni koji pate od angine pektoris. To znači da 70 do 80 pacijenata ima srčane probleme“, rekla je Snežana Zlatković, lekar specijalista u internom odeljenju.

Lekar specijalista opšte medicine, Adnan Salihu, je stanovnicima Bujanovca dao nekoliko saveta za izbegavanje srčanih problema.

„Važan faktor kod kardiovaskularnih bolesti je povišen pritisak. Svim pacijentima se daje savet da što češće mere pritisak. Pušenje je takođe vrlo štetno, a šećerna bolest je jedan od faktora koji utiče na kardiovaskularne bolesti. Da bi se ova oboljenja izbegla, poželjno je baviti se fizičkim aktivnostima barem 30 minuta dnevno“, rekao je doktor Salihu.

Pogođeni kardiovaskularnim bolestima su najčešće pacijenti od 30 do 50 godina starosti, a uzroci njihovih kardiovaskularnih problema su nasledni faktor, stres, način ishrane i nebavljenje fizičkim aktivnostima.

Lekari su na svetski Dan srca izjavili da su pacijenti obavezni da barem jednom godišnje posete svog izabranog lekara, kao i da vrše laboratorijske analize, i na taj način blagovremeno izbegnu zdravstvene probleme. 

Izvor: Titulli