Arhiva vesti
                   

GAZDA IZ ISTE BRANŠE

13. Maj 2008.

PROSPEKTI ZA PRODAJU "HEBE" I "BIVODE" IZ BUJANOVCA OD DANAS DOSTUPNI ZAINTERESOVANIM KUPCIMA
Uz depozit od 250.000 evra, uslov je da se budući kupac bavi proizvodnjom vode
VRANjE - Krajem aprila republička Agencija za privatizaciju objavila je tender za prodaju većinskog dela kapitala fabrike mineralne vode i sokova "Heba" iz Bujanovca i javni oglas za prikupljanje ponuda u "komšiluku", odnosno za prodaju "Bivode".
- Prodajna dokumentacija dostupna je od danas do 30. maja po ceni od 8.000 evra, a poslednji rok za prikupljanje ponuda je kraj juna. Zainteresovani treba da polože i depozit od 250.000 evra. Za nas je još važno da se budući kupac bavi proizvodnjom vode bar tri godine, da preuzme 103 radnika, koliko ih radi u "Bivodi" i da je u 2007. godini zaradio makar četiri miliona evra - kaže Nebojša Cvetković, direktor "Bivode".
Cvetković dodaje da je Agencija za privatizaciju, u saradnji sa konsultantskom kućom "Eukons", odredila početnu cenu za "Bivodu" od 13 miliona evra, kao i da on, "zbog toga što se ovom poslu prišlo ozbiljno i odgovorno", očekuje da se fabrika, na čijem je čelu, proda po znatno višoj ceni od početne.
- Nedavno smo od Privredne komore Srbije dobili nagradu za društveno odgovornu i korporativnu delatnost. Zahvaljujući svim zaposlenim i menadžmentu, "Bivodino" poslovanje je na veoma visokom nivou - objašnjava Cvetković. Od prodaje ove profitabilne fabrike imaće koristi svi: i zaposleni, jer će na taj način obezbediti sigurnu egzistenciju, ali i lokalna zajednica. Takođe, "Jumko" će, u čijem sastavu posluje "Bivoda", moći konačno da izmiri poverioce i da izbori povoljniju cenu tokom procesa privatizacije.
Na drugoj strani, privatizacija "Hebe", bujanovačke fabrike mineralne vode i sokova se već dugo najavljuje. Raspisivanjem tendera konačno su raspršene sve sumnje i nagađanja da će do toga uopšte i da dođe. Kamen spoticanja bila je i neraspoređena dobit od 350 miliona dinara, zbog kojih su radnici tužili preduzeće.
- Problem smo rešili tako što ćemo novac koji budemo dobili od vlade za ovu namenu, uplatiti radnicima poslednjeg dana u mesecu pre nego što potpišemo ugovor sa budućim vlasnikom - tvrdi Miodrag Manasijević, generalni direktor "Hebe".
Ova odluka države da se uključi u rešavanje problema podele neraspoređene dobiti je od velikog značaja za zaposlene, pogotovo za one koji imaju više od 20 godina radnog staža. Naime, po njihovim proračunima, svako od njih bi trebalo da dobije više od dva miliona dinara u proseku.
Procenu vrednosti "Hebinog" kapitala radila je konsultantska kuća "Ces mekon", ali su brojke, objašnjavaju u ovom preduzeću, "zasada strogo čuvana tajna, koja će to ostati sve do otvaranja ponuda". Inače, potencijalni kupci do kraja maja mogu da otkupe tendersku dokumentaciju, a krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda je 30. jun.
U "Hebi" kažu da potencijalni kupac, baš kao i u slučaju "Bivode", mora makar tri godine da se bavi istom delatnošću kao i oni i da mu je prihod u prethodnoj godini minimum 20 miliona evra.

IMOVINA
HEBA ima 517 zaposlenih, i prošle godine je ostvarila prihod veći od 10 miliona evra, a na "vodnom" tržištu Srbije učestvuje sa sedam odsto. Na tenderu će se, osim proizvodnih i prodajnih objekata površine 10.000 metara kvadratnih, naći i pet hektara zemljišta.