Arhiva vesti
                   

FOND ZA ZAPADNI BALKAN POZVAO OCD DA SE PRIJAVE ZA BESPOVRATNA SREDSTVA ZA PROJEKTE ODRŽIVOG RAZVOJA

20. Novembar 2018.

Fond za Zapadni Balkan (FWB) je raspisao poziv za bespovratna sredstva za finansiranje projekata održivog razvoja, kulturne saradnje i obrazovne i naučne razmene, u cilju promovisanja prekogranične i regionalne saradnje, kao i podrške integraciji regiona u Evropsku uniju, navodi se pozivu objavljenom na sajtu fonda.

Bespovratna sredstva. u maksimalnom iznosu od 12.000 evra po projektu, će se dodeljivati za finansiranje do 80% vrednosti projekta, dok će ostatak sredstava obezbediti korisnici kroz sopstveno finansiranje, finansijsku pomoć od drugih donatora ili nefinansijska sredstva. Planirani ukupni budžet u okviru ovog poziva je 260.000 evra.

Projekti održivog razvoja koji mogu biti finansirani kroz ovaj poziv uključuju one čiji je cilj podizanje svesti o zaštiti životne sredine i klimatskim promenama, podrška regionalnim konferencijama, kao što su skupovi startapa i forumi venčur kapital  fondova i promovisanje inicijativa koje za cilj imaju inkluzivni i održivi ekonomski rast.

Rok za podnošenje prijava je 13. decembar 2018. godine, a kandidati moraju biti obavešteni o ishodu ocene njihovih prijava do kraja aprila 2019. godine. Ugovor o bespovratnim sredstvima mora biti potpisan u roku od mesec dana od obaveštenja o dodeljivanju sredstava.

Kandidati za bespovratna sredstva moraju formirati partnerstva koja će se sastojati od jednog vodećeg člana i najmanje dva partnera. Vodeći član mora biti neprofitna organizacija civilnog društva (OCD) osnovana u regionu Zapadnog Balkana (WB6) ili organizacija koja spada u neku od sledećih kategorija: poslovni klasteri, poljoprivredne asocijacije, privredne komore, turističke asocijacije, univerziteti, škole, biblioteke, akademije nauka i umetnosti, muzeji, umetničke galerije, pozorišta, udruženja kulturnih institucija i sportska udruženja.

Jedna organizacija može dostaviti samo jednu prijavu u svojstvu vodećeg člana partnerstva i najviše dve prijave u svojstvu partnera. Planirano trajanje projekta ne sme biti duže od 12 meseci, a aktivnosti na projektu treba da se odvijaju u regionu WB6, koji pokriva i Srbiju.

Sve potrebne informacije možete pronaći na http://westernbalkansfund.org/grants-projects/?fbclid=IwAR1MgdxSR0NeaZOaLfXVgKOoVZo2rMu7BsjLZ6hqNLnhAI235jN4slw2rN4

Izvor: Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom i Koordinaciono telo