Arhiva vesti
                   

DRUGI SASTANAK UPRAVNOG ODBORA “PROGRES” – A

28. Oktobar 2014.

Leskovac -Drugi sastanak Upravnog odbora programa Evropski PROGRES biće održan  danas u Aleksincu.  

Na sastanku će biti predstavljeni Uvodni izveštaj i Izveštaj sa uvodne radionice Programa. Članovi odbora razmotriće odobravanje aktivnosti koje se tiču rodne ravnopravnosti kao i dva poziva za podnošenje predloga projekata za osnaživanje klastera i za izradu tehničke dokumentacije.

U radu sastanka učestvovaće predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije i relevantnih ministarstava, kao i 34 opštine koje učestvuju u realizaciji Evropskog PROGRES-a, predstavnici razvojnih agencija i projekata, civilnog društva, donatori – predstavnici Evropske unije i Vlade Švajcarske, dok Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS, kao izvršni partner, ima sekretarsku ulogu Odbora.

Evropski PROGRES doprinosi održivom razvoju nedovoljno razvijenih područja, kroz jačanje lokalnog upravljanja, stvaranje povoljne sredine za razvoj infrastrukture i privrede, poboljšanje sprovođenja socijalne inkluzije i politika zapošljavanja. Za sprovođenje Evropskog PROGRES-a, Evropska unija izdvaja 19,6 miliona evra, Vlada Švajcarske daje 4,86 miliona evra, dok će Vlada Srbije, preko resornih ministarstava i lokalnih samouprava, obezbediti dodatno učešće u projektima.

U program su uključene   sledeće 34 lokalne samouprave: Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Izvor: Medija centar Leskovac i Koordinaciono telo