Arhiva vesti
                   

DOM ZDRAVLjA BUJANOVAC: SITUACIJA SA KORONOM SE KOMPLIKUJE

3. Juli 2020.

Bujanovac - Policajac iz sela Spančevac, koji se 1. jula u jako teškom stanju javio bujanovačkoj Službi hitne pomoći, prebačen je u  Klinički centar Niš zbog ozbiljne sumnje da je zaražen korona virusom.

Pored ovog pacijenta, Služba hitne pomoći je tokom noći imala još jedan slučaj sa simptomima kovid-19, a radi se o starijoj ženi, takođe iz kleničkog kraja, koja je transportovana u vranjsku bolnicu.

Izvor iz Doma zdravlja Bujanovac kaže da se „svakodnevno veliki broj ljudi sa simptomima korona virusa javlja u kovid ambulantu i Hitnu službu“.

„Klenički kraj je posebno ugrožen, pouzdano znam da su za proteklih nedelju dana četiri osobe iz ovog dela opštine Bujanovac završile na respiratoru u KC Niš“, kaže sagovornik iz Službe  hitne pomoći.

On naglašava da Domu zdravlja ne manjka medicinsko osoblje i zaštitna oprema, ali da procedure oko testiranja, i naročito izolacije, koje su u nadležnosti Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje u Vranju, umnogome otežavaju već tešku borbu sa epidemijom.

„Ne testiraju se članovi porodice pacijenta koji je pozitivan, ne nalaže im se izolacija. Uglavnom se rade serološki testovi ili brzi testovi, kako ih zovu, koji su potpuno nepouzdani. PCR testove, kod kojih je mogućnost greške mnogo manja, dobijamo u nedovoljnim količinama, tako da uzorkujemo jako mali broj ljudi“, kaže on.

Po poslednjim zvaničnim podacima, od početka epidemije u Bujanovcu je registrovano 28 slučaja kovid-19, od kojih je troje preminulo.

Pre tri dana je Dom zdravlja potvrdio da su koronom zaražene još tri osobe.

Izvor: Bujanovačke i Koordinaciono telo