Arhiva vesti
                   

DODELjENA BESPOVRATNA SREDSTVA ZA 15 PROJEKATA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA

10. Februar 2015.

Bujanovac - Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Majkl Davenport, uručio je u Vranju predstavnicima organizacija civilnog društva, kao i lokalnih samouprava na jugu Srbije,  ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za 15 projekata.  Projektne aktivnosti u 12 opština južne Srbije, koje su vredne više od 300 hiljada evra, finansiraće Evropska unija i Vlada Švajcarske, preko programa Progres, a kroz Fond za učešće građana.

Na jugu Srbije će se, preko Fonda za učešće građana, finansirati po dva projekta u Bosilegradu, Bujanovcu i Surdulici, dok će po jedan biti sproveden u Trgovištu, Vladičinom Hanu, Vranju, Babušnici, Gadžinom Hanu, Knjaževcu, Lebanu, Leskovcu i Vlasotincu. Glavni cilj projekata je da pomognu socijalnu inkluziju građana romske nacionalnosti i osoba sa invaliditetom, da podrže ekonomsko osnaživanje žena i da promovišu međuetničku toleranciju.

„Projekti Fonda za učešće građana najviše pokazuju evropski karakter ovog programa. Partnerstvo između lokalnih samouprava i nevladinih organizacija je osnova dobrog upravljanja i samim tim je ključna evropska vrednost, a njihov zajednički rad vodi u pravcu dugotrajnih rešenja problema zajednice”, rekao je ambasador Davenport.

U okviru prvog kruga poziva, Fondu za učešće građana ukupno je odobreno 20 projekata na jugu i jugozapadu Srbije, u vrednosti od 400 hiljada evra. Ambasador Davenport prisustvovao je i otvaranju regionalne trafo stanice u Vranju, zajedničkom projektu Evropske unije i Elektromreže Srbije, vrednom 19,5 miliona evra, kojim se obezbeđuje napajanje jugoistoka zemlje električnom energijom.

Do sada je uručeno 15 ugovora o dodeli bespovratnih sredstava, dok će preostalih pet ugovora u narednom periodu biti dodeljeno nevladinim organizacijama na jugozapadu zemlje. Aktivnosti Evropskog progresa, programa koji doprinosi održivom razvoju 34 opštine južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske će, do kraja 2017. godine,  podržati sa ukupno 24,46 miliona evra.

Izvor: TV Bujanovac i Koordinaciono telo