Arhiva vesti
                   

DOBRA VEST ZA „FRILANSERE” (SLOBODNjAKE): UPLAĆEN STAŽ I OVERENA KNjIŽICA ZA ONE KOJI RADE ZA STRANCE OD KUĆE

16. Decembar 2019.

„Frilanseri,”  slobodnjaci koji iz Srbije rade za strance neregistrovane u našoj zemlji, moći će da uplaćuju staž i overe zdravstvenu knjižicu, što pre nisu mogli.

S obzirom na sve veći broj frilansera koji iz svojih domova u Srbiji rade za strance u Engleskoj, Americi, Kanadi, uz pomoć telefona i kompjutera, izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, država je rešila da ih uvede u legalne tokove, piše  „Politika".

Tako 15. decembra na snagu stupa izmenjeni zakon kojim se utvrđuje status osoba koje rade u našoj zemlji za stranog poslodavca, koji nema registrovano predstavništvo ovde.

Ovim zakonom frilanseri će se uvesti u osiguranje u svojstvu osiguranika samostalnih delatnosti.

U članu 12. postojećeg zakona predlaže se uvođenje nove kategorije osiguranika samostalnih delatnosti pod tačkom koja kaže „lica koja rade na teritoriji Srbije za stranog poslodavca koji nije registrovan u Srbiji, kod koga za obavljeni posao ostvaruju ugovorenu naknadu, ako za to vreme nisu obavezno osigurani, takozvani frilanseri, sada to mogu da budu".

 „To znači da će svi oni moći da uplaćuju doprinose PIO fondu, a istovremeno će biti i zdravstveno osigurani", kaže Jasna Petrović Stojanović za  „Politiku". Time će sebi regulisati status, ići će im i radni staž dokle god ga budu uplaćivali.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović pozdravlja ovaj predlog i kaže da je važno da mladi koji rade ove poslove shvate važnost overene knjižice i plaćenih doprinosa.

Izvor: Politika, Blic, B92 i Koordinaciono telo