Arhiva vesti
                   

ĐACI PREBAČENI U DOM ZDRAVLjA ZBOG SUZAVCA

9. Februar 2015.

Preševo - Direktor Doma zdravlja u Preševu, Mitat Sahiti, izjavio je u petak da je u tu zdravstvenu ustanovu primljeno 17 dece srednjoškolskog uzrasta zbog poremećaja disajnih organa do koga je dovelo to što je u školskom autobusu najverovatnije bio aktiviran suzavac.

Sahiti je rekao da su deca primljena u četvrtak oko 20 sati i da su u pratnji roditelja hospitalizovana u Domu zdravlja gde su im dati infuzioni rastvori.

Zbog nedostatka kreveta, prvi put je korišćeno i vanbolničko porodilište u Preševu, koje ima 12 kreveta ali nije u funkciji zbog nedostatka kadrova.

„Incident se dogodio po povratku druge smene školske dece autobusom iz Preševa prema Aliđercu, Reljanu i Buštranju, kada je na ulazu u Aliđerce, prilikom zaustavljanja autobusa, verovatno neko od školske dece poprskao sprej za koji nadležni organi treba da utvrde šta je, i to je izazvalo gužvu u autobusu i premećaje disajnih puteva", kazao je Sahiti.

Direktor preševskog Doma zdravlja navodi da su zbog velikog broja pacijenata bile mobilisane sve ekipe hitne pomoći i tehničara, koji su bili i u pripravnosti ako bude bilo potrebe da se deca transportuju dalje.

„Kod dece se javio poremećaj disajnih puteva, grčevi, povraćanje i gađenje. Svima je data oksigena terapija i infuzioni rastvori i oni su posle ponoći svi pušteni kućama nakon što se njihovo stanje poboljšalo. Niko se do sada nije ponovo javio u Dom zdravlja, što znači da je njihovo stanje sigurno dobro", kazao je Sahiti.

Izvor: Beta i Koordinaciono telo