Arhiva vesti
                   

ĐACI MEDICINSKOG SMERA „SVETOG SAVE“ GRAĐANIMA NA TRGU U BUJANOVCU MERILI ŠEĆER I PRITISAK

14. Novembar 2022.

Bujanovac – Beograd - Učenici četvrtog razreda Srednje škole “Sveti Sava” smer medicinska sestra-vaspitač, u saradnji sa Crvenim krstom, organizovali su na gradskom trgu akciju merenja krvnog pritiska i šećera u krvi.

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, ova akcija bujanovačkih maturanata je, prema rečima Aleksandre Bojković, nastavnice medicinske grupe predmeta, još jedan način da se kod odraslih i dece probudi svest o postojanju ove bolesti.

„U odnosu na protekle godine dijabet se kod dece povećao za 10 odsto. Najčešći uzroci nastanka su stres, nezdrava ishrana i smanjena fizička aktivnost. Zato je preporuka da se više vodi računa o ishrani i da se poveća fizička aktivnost ne samo kod dece, već i kod odraslih. Neophodno je da svi više vodimo računa o svom zdravlju, a ovakvim akcijama dajemo doprinos njegovom očuvanju“, kaže Bojković.

Prema proceni Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji od dijabetesa boluje 710.000 osoba, otkrivenih i neotkrivenih slučajeva, a polovinu obolelih čini radno sposobno stanovništvo.

U bujanovačkom Domu zdravlja početkom septembra je otvoreno Savetovalište za dijabetes gde građani  mogu da dobiju sve informacije o ovoj bolesti.

U našoj zemlji od ove bolesti godišnje umre oko 3.400 osoba, a u 2021. godini, Srbija je na osnovu standardizovane stope mortaliteta od 16,3 na 100.000 stanovnika pripadala grupi evropskih zemalja sa visokim stopama umiranja od ove bolesti.

Tema ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana dijabetesa je „Dostupnost dijabetološkoj zdravstvenoj zaštiti: obrazovanjem za bolje sutra”.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo