Arhiva vesti
                   

DIB POČINjE SA OTKUPOM DUVANA

10. Novembar 2011.

Bujanovac, Preševo - Uzgajivači duvana sa preševskog i bujanovačkog područja počeće narednih dana da predaju ovogodišnji rod. Duvan će i ove sezone otkupljivati i obrađivati Duvanska industrija Bujanovac (DIB) za račun američke kompanije “Alliance One Tobacco“, koja je ugovarala sadnju. Ekipe DIB-a pružaće odgovarajuće usluge stručnim komisijama pomenute kompanije za otkup i procenu kvaliteta duvana koji se preuzima. Radiće dve otkupne stanice, po jedna u Bujanovcu i Preševu.

U DIB-u potvrđuju da je sve spremno za otkup. Procenjuje se da je ovogodišnja berba u bujanovačkom i preševskom kraju dala oko 300 tona duvana. Ovde su se proizvodile sitnolisne orijentalne sorte te industrijske biljke, pretežno „prilep“, a potom i „jaka“. Najviše duvana stići će iz rejona Velikog Trnovca kod Bujanovca, gde su i najveći uzgajivači.

Stručnjaci ocenjuju da je ove sezone duvan odličan, da je vreme pogodovalo njegovom razvoju, pa se očekuje i da najveći deo duvana bude visoke klase. Zbog toga i proizvođači mogu da se nadaju pristojnoj zaradi. Otkupne cene su poznate, a utvrđene su još početkom godine prilikom ugovaranja proizvodnje. Duvandžije u bujanovačkoj opštini se  nadaju i premijama od lokalne samouprave. Bujanovačka lokalna samouprava već nekoliko godina podstiče uzgoj duvana posebnim premijama iz opštinskog budžeta. One se obično isplaćuju pre isteka kalendarske godine.