Arhiva vesti
                   

Deset izabranih studenata na šestomesečnom stažu u državnim institucijama

11. Novembar 2011.

Beograd - Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu  i predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Milan Marković primio je juče u Palati Srbije desetoro mladih pripadnika nacionalnih manjina i najavio početak njihovog šestomesečnog stažiranja u četiri državne institucije. U prisustvu zamenika šefa Misije OEBS-a u Srbiji Tomasa Mura i zamenika ambasadora Velike Britanije Dejvida Mekfarlena, Marković je rekao da je cilj programa povećanje aktivnog učešća nacionalnih manjina, odnosno pripadnika romske, bošnjačke i albanske zajednice, u javnom životu i njihovo uključivanje u državne ustanove i da će stažisti imati priliku da bolje upoznaju  rad državne uprave i to u institucijama koje su od najvećeg značaja za ostvarivanje kolektivnih prava manjina. Marković je dodao da je cilj i podsticanje mladih kandidata iz manjinskih zajednica da konkurišu za radna mesta u državnoj upravi Srbije.
 
Program stažiranja za mlade  pripadnike nacionalnih manjina u državnim institucijama Srbije je zajednički projekat Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samouprava i Misijoe OEBS-a  uz finansijsku podršku ambasade Velike Britanije u Srbiji.

Pored Uprave za ljudska i manjinska prava, desetoro izabranih studenata stažiraće i u Ministarstvu prosvete i nauke, Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva, kao i u Koordinacionom telu Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

„Na osnovu intervjua izabrano je deset kandidata od kojih očekujemo da steknu nova znanja i veštine koje će im pomoći u pronalaženju posla. Nacionalne manjine treba da kroz konkretne primere shvate da su im vrata otvorena i da je njihova pomoć u društvu dobrodošla i očekivana“, izjavio je Marković. Za pripadnike albanske nacionalne manjine biće obezbeđen i kurs srpskog jezika. Uz dobrodošlicu studentima iz Vranja, Preševa, Bujanovca, Novog Pazara, Niša.... predstavnik OEBS-a, Mur, naglasio je da različitosti Srbije treba da se poštuju i kroz ovakve projekte. Projekat je i nastavak prošlogodišnjeg pilot-projekta čiji je nosilac bila Misija OEBS-a i kroz koji je prošlo šest Albanaca, a ove godine konkurs je bio otvoren i za Bošnjake i Rome.