Arhiva vesti
                   

DELEGACIJA ALBANACA SA JUGA SRBIJE NA SASTANKU SA PREMIJEROM DAČIĆEM - VIDEO

11. Oktobar 2013.

Politički predstavnici Albanaca s juga centralne Srbije razgovarali su u Beogradu sa premijerom i drugim predstavnicima Vlade. Teme razgovora bile su rešavanje problema u tim opštinama, koje su albanski lideri početkom godine definisali u zajedničkoj platformu, a koju je usvojila i Vlada Srbije, pod nazivom ''Platforma od 7 tačaka''.

Razgovor predstavnika Vlade Srbije i lidera albanskih stranaka završen je dogovorom da to postane tradicija, na svaka 3 meseca analiziraće se rezultati preduzetih mera.  U te razgovore biće uključeno 13 Ministarstava, rekao je Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Stanković je dodao da bi prvi sastanak trebalo da se održi s ministarkom zdravlja krajem oktobra i da bi tema razgovora bila zbrinjavanje žitelja Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Stanković je tom prilikom takođe izjavio:  

“Vlada Srbije je usvojila 7 tema za razgovor sa Albancima. One su svrstavane po grupama, kao što je recimo bezbednost, ekonomska pitanja, zdravstvo, prosveta, pravosuđe i sva ona životna pitanja za koje su oni smatrali da treba razgovarati u okviru ustava zakona i međunarodnih konvencija koje vladaju na ovim prostorima.

Poslanik i lider Partije za demokratsko delovanje Riza Haljimi ocenio je da je razgovor bio korektan i da je posle sastanka veći optimista nego pre njega.

“Izlazim sa ovog sastanka ipak sa više optimizma nego prilikom dolaska na njega, obzirom na atmosferu  uoči ove sednice,” izjavio je Haljimi.

Na sastanku predstavnika Vlade Republike Srbije i albanskih predstavnika rečeno je da su nadležna Ministarstva dobila konkretna zaduženja i da će rešavati sva goruća pitanja u saradnji sa lokalnim vlastima. Saopšteno je i da je za premijera važan ekonomski razvoj juga Srbije, koji će ministri posećivati i kontrolisati sprovođenje mera za rešavanje problema građana.

Izvor: RTS1 i Koordinaciono telo