Arhiva vesti
                   

BUJANOVAC OD MINA ČISTILI JAPANCI I KOREJCI

23. Decembar 2019.

Bujanovac – U Srbiji se ove godine realizovalo pet projekata Centra za razminiranje, od toga dva na razminiranju mina i tri na čišćenju kasetne municije, a među lokacijama su i područja opštine Bujanovac.

Sredstva izdvojena iz budžeta Srbije za operacije razminiranja u 2019. godini su preko Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi (ITF) uvećana donacijama SAD, Republike Koreje i Japana.

Direktor Centra za razminiranje, Bojan Glamočlija kaže da Srbija ima velike probleme sa neeksplodiranim minama zaostalim još od perioda početka Prvog svetskog rata.

„Imamo probleme vezano za mine, grupe mina koje trentuno imamo u široj okolini Bujanovca, problem sa kasetnim bombama, velikim aviobombama, sa potopljenim brodovima koji se nalaze u Savi i Dunavu. Kod Prahova su trenutno 23 broda na srpskoj strani iz Drugog svetskog rata koji su naoružani protivrečnim minama“, rekao je Glamočlija.                                          

Naglasio je da je Srbiji potrebna pomoć međunarodne zajednice kako bi mogla da reši te probleme, jer je reč o ogromnim sredstvima.

„Trudićemo se da gde god budemo mogli dobijemo neku donaciju za rešavanje svih ovih problema“, naveo je Glamočlija, koji se u petak sastao sa ambasadorima SAD, Republike Koreje, Japana i direktorom ITF, Tomažom Lovrenčičem.

Ambasador Japana, Đunići Marujama rekao je da je Japan pomogao u projektu razminiranja u oblasti Bujanovca tokom kojeg je očišćena površina od oko 390.000 metara kvadratnih.

„Ono što je korist za lokalno stanovništvo iz ovog projekta je najpre njihova bezbednost i mogućnost slobodnog kretanja na toj teritoriji. Proces razminiranja je jako složen i zahteva tehničku sposobnost. Drago nam je što smo u okviru ovog projekta ostvarili saradnju ne samo sa ITF i institucijama Srbije, nego i sa vladama Koreje i SAD“, rekao je japanski ambasador.

Republika Južna Koreja je, prema rečima ambasadora Čoe Hjong-čana, već sarađivala sa Srbijom, navodeći prošlogodišnji projekat razminiranju u Bujanovcu i novi projekat u Nišu.

Ambasador SAD, Entoni Godfri rekao je da su se okupili da zajedno obeleže godinu uspešnog partnerstva sa Srbijom.

„Od 2007. do danas SAD su doprinele sa više od 20 miliona dolara uklanjanju nagaznih mina i drugih ekspoloziva zaostalih iz rata. Tokom prošle godine Stejt department je izdvojio milion dolara za razminirnje i demontiranje nebezbednog i zaostarelog oružja kao i za druge mere bezbednosti u Srbiji“, rekao je američki ambasador i najavio je da će SAD nastaviti da pružaju bilateralnu podršku Srbiji u ovoj oblasti.

„Zajedno smo efikasniji i sposobniji da uklonimo pretnje preostale iz sukoba iz prošlog veka. Svi zajedno se moramo potruditi da nagazne mine i eksplozivne naprave zaostale iz ratnog perioda više ne budu pretnja i u miru“, rekao je Godfri i naveo da je pre dve nedelje bio u Medoševcu, gde su bezbedno uklonjene dve neeksplodirane mine na fudbalskom igralištu i još dve nedaleko odatle.

Izvor: Bujanovačke i Koordinaciono telo