Arhiva vesti
                   

BOLjI POLOŽAJ MANjINA

21. April 2011.

Vlada Srbije, a samim tim i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), opredeljeni su da unaprede položaj nacionalnih manjina i omoguće njihovo potpuno uključivanje u društvo, rekao je zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić na skupu posvećenom opštoj situaciji u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa. Pored toga naglasio je da Vlada Srbije nastoji da omogući još veću zastupljenost pripadnika albanske nacionalne manjine u organima vlasti, a time i u policiji. Na Međunarodnom forumu „Integracije: između etničkog i demokratskog principa“ o južnoj Srbiji, održanom u beogradskom Sava centru, Dačić je podsetio da u MUP-u ne postoji ograničenje pri prijemu pripadnika nacionalnih manjina. On je istakao da je 2001. godine na području Policijske uprave Vranje bilo zaposleno samo pet policajaca albanske nacionalnosti, a da ih danas ima 222. Prema njegovim rečima, raspisan je i konkurs za osnovnu policijsku obuku za 50 policajaca - po 20 u Preševu i Bujanovcu i deset u Medveđi.

Na skupu su uz ministra prosvete i nauke Žarka Obradovića i predsednika Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu Milana Markovića, učestvovali i zvaničnici međunarodnih i nevladinih organizacija, kao i albanski političari iz Preševa i Bujanovca. Obradović je ukazao na značaj obrazovanja mladih posebno sa aspekta razvijanja etničke i verske tolerancije kao i jačanja poverenja i sprečavanje ponašanja koja narušavaju pravo na različitost.

Na međunarodnom forumu o južnoj Srbiji takođe je rečeno da je ekonomska, a ne politička situacija, glavni uzrok velikog broja lažnih azilanata sa juga Srbije. Problem velikog broja lažnih azilanata, pretežno Roma i Albanaca s područja Preševa i Bujanovca, kako je rečeno, treba rešavati kroz razgovore sa lokalnim političkim liderima, ali i poboljšanjem ekonomske situacije na tom području. Iz Vlade Srbije poručuju da su spremni da unaprede položaj nacionalnih manjina i omoguće njihovo potpuno uključivanje u društvo.