Arhiva vesti
                   

BIZNIS INKUBATOR CENTAR (BIC) POMAŽE ROMIMA DA ZAPOČNU SOPSTVENI BIZNIS

30. Juli 2014.

BIC proslavlja prvu godinu postojanja virtuelnog Biznis inkubator centra, koji je uz podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske podržao razvoj preduzetništva kod romske populacije.

Rezultat ovog projekta je formiranje virtuelnog inkubatora za novoosnovana mala preduzeća, čiji su vlasnici pripadnici romske populacije sa juga Srbije.

„Uz podršku naših donatora, korisnici projekta su osnovali 16 novih malih preduzeća, uposlivši na taj način 26 pripadnika višestruko marginalizovane romske populacije sa teritorije Vranja, Bujanovca, Vladičinog Hana i Vranjske Banje. Projekat finansira Progres sa 100.000 evra i Open Society Institute Budapest  sa 22.000 dolara”, rekla je direktorka Biznis inkubator centra Ivana Stošić.

Pored virtuelnog inkubatora, BIC je pokrenuo i projekat koji se odnosi na podršku ženskom preduzetništvu.

„Ovaj projekat ima za cilj da pomogne razvoj ženskog preduzetništva i samozapošljavanja pružanjem finansijske podrške za započinjanje posla kroz nabavku opreme, kao i savetodavne pomoći firmama u vlasništvu žena koje već posluju.
Devet preduzetnica dobilo je opremu za pokretanje posla, a uz pomoć konsultanata BIC-a, prošle su i skraćenu obuku o svim aspekatima preduzetništva. Kao rezultat svega toga, registrovale su svoje firme i počele sa radom. I ovaj projekat je realizovan  uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske, preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES. Vrednost projekta je 61.760  dolara,“  izjavila je Ivana Stošić.

Izvor: Jugmedia, OK Radio i Koordinaciono telo