Arhiva vesti
                   

BEZBEDNOST U OPŠTINI MEDVEĐA

18. Februar 2013.

Medveđa – Opština Medveđa je deo projekta bezbednijih gradova, koji implementira PBILD program Ujedinjenih nacija.  Zahvaljujući ovom programu, srednja tehnička škola u Medveđi danas je jedna je od najbezbednijih u Jablaničkom okrugu. jer je dobila video nadzor, što će značajno olakšati napor lokalne samouprave za podizanje opšte bezbednosti na viši nivo.

Na ulazu u tehničku školu „Nikola Tesla“u Medveđi posetioce, od ove školske godine, dočekuje video kamera. Sem ulaza u školsko dvorište, sve je pokriveno video nadzorom. Mesto kontrole video zapisa je kancelarija direktora škole. 

Goran Stevanović, direktor tehničke škole „Nikola Tesla", je, u vezi sa ovom temom, izjavio:

„Sigurno da se obrazovno - vaspitni rad u ustanovi podigao na viši nivo, jer možemo jednostavno da kontrolišemo i pratimo proces izvođenja nastave. Video kamere su način da se spreči vršnjačko nasilje, ali i zaštiti imovina škole. 320 učenika srpske i albanske nacionalnosti se sada oseća bezbednije.“

U krugu škole je i školski policajac, a da bi se škola nazvala bezbednom, vršnjački edukator bavi se temama zdravog života, uključijući i one koje se odnose na drogu.

Slobodan Drašković, predsednik opštine Medveđa, je tom prilikom izjavio:

„Moram da vam kažem da smo jedna od nejbezbednijih opština ne samo na jugu centralne Srbije, već i u celoj Srbiji. Kod nas nema ispada na nacionalnoj osnovi. Građani svih nacionalnosti su bezbedni, tolerancija između jednih i drugih je dobra, poštuju se i uvažavaju.“

Opština Medveđa je više nacionalna sredina. Ovde vekovima Srbi, Albanci i Romi zajedno uče, žive i rade jedni uz druge.  Zato je pitanje bezbednosti, sprečavanja nasilja i sukoba za njih izuzetno važno.

Izvor: RTS1