Arhiva vesti
                   

BESPARICA I NEZAPOSLENOST U PREŠEVU, BUJANOVCU I MEDVEĐI

5. Jun 2015.

Preševo, Bujanovac i Medveđa - U opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa danas se živi kao i u većini mesta na jugu centralne Srbije - teško, bez novca i zaposlenja. Najviše zaposlenih je u državnim organima i lokalnoj samoupravi.

Najviše zaposlenih u Preševu radi u državnim organima i lokalnoj samoupravi.

„Što se Albanaca iz ovog regiona tiče, oni su svi uključeni u državne isnstitucije", objašnjava narodni poslanik Šaip Kamberi.

Radnim danom su na ulici uglavnom penzioneri, taksisti i prodavci voća i povrća. Ljudi se žale da nema posla i kažu da im često pomažu rođaci iz inostranstva.

Iako postoje male porodične fabrike nameštaja i stolarije, najbolje zarađuju ugostitelji i trgovci. Ćenan Malići iz Bujanovca ima farmu tovnih junadi i prerađuje meso. Zapošljava 45 radnika, od kojih su polovina Srbi.

Od države i Koordinacionog tela smo pre tri godine dobili pomoć, kupili smo mašine i to je dobro. Nadamo se da će pomoći biti opet", kaže Ćenan Malići iz Bujanovca.

Blizina Koridora 10, Kosova i Metohije i granice sa Makedoniom nije iskorišćena. Preševo je prošle godine dobilo porodilište, iako sve više mladih u potrazi za poslom odlazi iz ovog dela zemlje.

„Pre nekoliko godina imali smo 1.200 dece, sada se taj broj smanjio na 736", kaže direktor Osnovne škole u Velikom Trnovcu Naim Saljihu.

Veliki Trnovac je najveće selo u opštini Bujanovac. U njemu živi 11.000 ljudi. Meštani tvrde da je velika stopa nezaposlenosti i da radi svaki četvrti stanovnik Velikog Trnovca.

„Trudimo se da rešimo neka politička pitanja koja dosta opterećuju ovu sredinu, kao što su broj stanovnika i upotreba jezika i nacionalnih simbola", izjavio je predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković.

Izvor: RTS i Koordinaciono telo