Arhiva vesti
                   

BEOGRAD USPORIO SVE PROCESE NA JUGU SRBIJE - Godišnjica potpisivanja Končuljskog sporazuma

2. Jun 2008.

Godišnjica potpisivanja Končuljskog sporazuma
Bujanovac, Preševo - Lider Albanaca na jugu Srbije, narodni poslanik Riza Haljimi, ocenio je juče povodom sedme godišnjice potpisivanja Končuljskog sporazuma da srpske vlasti poslednjih godina blokiraju brži ekonomski i ukupan razvoj Bujanovca, Preševa i Medveđe, ali i celog juga Srbije.
„Zvanični Beograd je zaustavio pozitivne procese na jugu Srbije. Usporen je proces integracije Albanaca u institucije sistema, stalo se s rešavanjem mnogih kolektivnih i drugih prava Albanaca, a posebno je opasno dalje ekonomsko zaostajanje bez kojeg ovde nema stabilizacije stanja“, rekao je Haljimi. Stojanča Arsić, koji je u vreme potpisivanja Končuljskog sporazuma kada su prekinuti ratni sukobi na jugu Srbije 2001. godine bio predsednik opštine Bujanovac, ocenio je da je „ceo region posle sukoba učinio veliki, ali ne i dovoljan korak da jug Srbije brže ide u održiv ekonomski razvoj“. - Osim što smo došli do međunacionalnog pomirenja, mi smo promenili način života, poboljšali standard građana, izgradili niz infrastrukturnih objekata, ali je to i dalje nedovoljno za tako potreban jači ekonomski razvoj - dodao je Arsić.
Predsednik Odbora za ljudska prava iz Bujanovca Šaim Kamberi ocenio je da je sukob bio „posledica dugogodišnje institucionalne diskriminacije koju je država Srbija sprovodila prema Albancima“. „Sve je to kulminiralo krajem 2000, kada su ogromne snage vojske i policije s Kosova, locirane u Bujanovcu, Preševu i Medveđi“, rekao je Kamberi i dodao da je „njihov zadatak bio represija nad albanskim civilima“. Beta