Arhiva vesti
                   

BANjA, RUDNIK, FABRIKA I ZATVOR

29. Februar 2012.

Medveđa - Socijalno zbrinjavanje najugroženijih bio je prioritet opštine Medveđa, koja je zimus podelila po 2 kubna metara ogrevnog drveta najgroženijim stanovicima, a ta pomoć je stigla do 50 domaćinstava. Januara 2012. godine, Centar za socijalni rad podelio je jednokratnu novčanu pomoć stotinama porodica i pojedinca koji nemaju primanja. Obezbeđena su i 4 kontejnera za smeštaj porodica koje nisu imale krov nad glavom.

Opštinske službe u Medveđi sačinile su dokumentacije za nekoliko važnih programa i projekata koji bi trebalo da poboljšaju život stanovnicima ove male i siromašne opštine.

Sačinjena je tehničko-projektna dokumentacija za rešavanje ulične rasvete u Medveđi i Sijarinskoj Banji. Za Sijarinsku banju je pripremljen projekat za uređenje izvorišta pijaće vode i za regulisanje vodovoda. Pored toga, turistička organizacija opštine Medveđa planira da uloži u izgradnju novih sadržaja, uređenje, podizanje nivoa usluga i štampanje materijala, kako bi se povećao broj turista.

Infrastruktura će biti okosnica razvoja Medveđe pa su obezbeđena sredstva za izgradnju desetine kilometara seoskih puteva u gotovo svim selima u opštini  i izgradnju vodovoda u MZ Rujkovac.

Opština Medveđa i Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu izdvojiće sredstva za nadogradnju zgrade Ekonomskog i Pravnog fakulteta u Medveđi.

Sa Vladom Republike Srbije i nadležnim Ministarstvima postignut je sporazum o eksproprijaciji zemljišta za izgradnju zatvora.  Izgradnja će trajati tokom 2012. i 2013. godine, a u njemu će posao naći oko 150 Medveđana.

Planirano je povećanje obima proizvodnje u rudniku Lece na 270.000 tona rude i  40 novih radnih mesta.

Pregovori oko pokretanja prozvodnje u fabrici bivšeg „Niteksa“ u Medveđi su u toku, gde bi oko 150 stanovnica Medveđe bilo zaposleno u lakoj konfekcicji. Ovaj pogon bi trebalo da počne da radi tokom 2012. godine.

Koordinaciono telo je pomoglo Medveđi da pronađe partnera za otvaranje fabrike briketa i paleta u Medveđi. Ugovor o otvaranju fabrike potpisali su opština Medeveđa i privredno društvo „First Property“.

Obnovljivi izvori energije, putem izgradnje solarnih panela na objektima bivšeg „Termoventa“, sportske hale i na površini od još oko 100 hektara opštinskog zemljišta, obezbediće potrebnu električnu energiju za potrebe stanovništva opštine Medveđa.

Adaptacija i opremanje fabrike je investicija  vredna  oko 400.000 eura, a početak proizvodnje se očekuje kroz nekoliko meseci.

Fabrika će uposliti oko 50 radnika.