Arhiva vesti
                   

AVGANISTANSKA, IRANSKA I SRPSKA KUHINjA KOD LEVKA

23. Oktobar 2018.

Bujanovac – „Hrana nas zbližava“, bio je glavni moto svojevrsnog kulinarskog performansa u restoranu Levko u Bujanovcu.

Učenici Srednje škole „Sveti Sava“ i njihovi drugari migranti sa svojim majkama spremali su svoje nacionalne specijalitete u okviru projekta „Zajedno smo jači“.

Projekat je sprovela Škola „Sveti Sava“, a na velikom stolu našli su se specijaliteti avganistanske, iranske i srpske kuhinje namenjeni gostima škole, među kojima su bili i migranti koji trenutno borave u Bujanovcu.

Profesorka Ivana Mitrović, koja je sprovodila projekat, objašnjava da su specijalitete spremala po četiri učenika i roditelja, pod budnim okom profesora kuvarstva Bojana Mitića.

„Našu kuhinju predstavljali su gravče na tavče sa kobasicom, oslić na orli, krompir salata, oredever, mešana salata, a za desert štrudla i bakin kolač“, rekao je profesor Bojan.

Gosti iz Irana i Avganistana predstavili su se svojim jelima koje karatkterišu osobeni istočnjački začini: spremali su kebap, pirinač na nekoliko načina, dinstano i grilovano povrće, piletinu i razne salate.

Uz bogato osveženje, veselu dečiju graju gosti su neobavezno ćaskali uživajući u tri nacionalne kuhinje i prelepom ambijentu restorana Levko.

Izvor: Bujanovačke i Koordinaciono telo