Arhiva vesti
                   

ANALIZA UČEŠĆA GRAĐANA U DONOŠENjU ODLUKA U PREŠEVU, BUJANOVCU I MEDVEĐI

2. Septembar 2016.

Preševo, Bujanovac, Medveđa - Centar za slobodne izbore i demokratiju – CeSID (Beograd), GO-JA (Medveđa), International Human Center (Preševo) i Civilni resurs centar (Bujanovac) zajednički sprovode projekat „Podrška demokratizaciji u Preševu, Bujanovu i Medveđi“, pod pokroviteljstvom Evropske unije, a u okviru EIDHR programa. Cilj projekta je jačanje demokratizacije i uključivanje ranjivih grupa u procese donošenja političkih i drugih odluka od javnog značaja u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.  

Publikacija „Učešće građana u donošenju odluka u Preševu, Bujanovcu i Medveđi“  nastala je kao rezultat istraživanja koje je sprovedeno sa ciljem utvrđivanja stvarnog stepena građanskog učešća u donošenju političkih odluka u pomenute tri opštine, sa posebnim osvrtom na učešće mladih, žena i ranjivih grupa u procesima formulisanja, sprovođenja i praćenja lokalnih javnih politika. Predmet istraživanja je bila otvorenost lokalnih samouprava za konsultovanje i uključivanje građana u ove procese; postojanje pravnih, proceduralnih i strukturnih pretpostavki na lokalnom nivou za građansko učešće; procena zainteresovanosti građana i organizacija civilnog društva (OCD) za učešće u procesima donošenja odluka, kao i identifikacija najčešćih formi njihovog uključivanja i primera dobre prakse. Istraživanje je sprovedeno  u periodu jun-jul 2016. godine.  

Publikacija koja sadrži detaljnu analizu stepena građanskog učešća u donošenju političkih odluka u navedenim opštinama, kao i ključne nalaze i preporuke, nastala je na osnovu izvedenog istraživanja.  . 

 Publikaciju možete preuzeti na http://www.cesid.rs/lt/news/vesti/analiza-ucesce-gradjana-u-donosenju-odluka-u-bujanovcu-presevu-i-medvedji.html

Izvor: Centar za slobodne izbore i demokratiju i Koordinaciono telo