Arhiva vesti
                   

ALBANSKI STUDENTI POSTIŽU VIŠE NEGO ZADOVOLjAVAJUĆI USPEH

10. Septembar 2011.

Ove godine upisana je treća generacija studenatna na odeljenja Ekonomskog i Pravnog fakulteta Univerziteta iz Niša u Medveđi, među kojima studenti albanske nacionalnosti u proseku čine oko 25 odsto studenata koji se školuju na teret budžeta Republike Srbije.

Studenti iz albanske zajednice su zahvaljujući svojim znanjima u sve tri godine upisivani kao budžetski studenti. Svake godine obezbeđen je kvalitetan simultani prevod predavanja, uz maksimalni napor profesora Pravnog fakulteta u Nišu da se metodološke jedinice maksimalno pojasne. Da je to bilo uspešno govori i činjenica da je više od 70 odsto upisanih albanskih studenata upisalo sledeću godinu studija u budžetskom statusu, ostvarujući i bolji uspeh od mnogih studenata srpske narodnosti. Svake školske godine studenti albanske nacionalnosti besplatno dobijaju prevedene udžbenike profesora Pravnog i Ekonomskog fakulteta, u organizaciji Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, i imaju svu potrebnu literaturu za nesmetano i kvalitetno studiranje. Sa svim studentima se radi u potpunosti po akreditovanom programu Pravnog fakulteta u Nišu i, prateći rezultate studenata, pokazuje se da albanski studenti postižu više nego zadovoljavajući uspeh, pri čemu neki od njih insistiraju da ne bude simultanog prevoda, ali se isti i dalje obezbeđuje.

Svake godine prilikom polaganja prijemnog ispita studenti albanske nacionalnosti dobijaju prevedeni test na albanski i u podjednakom su položaju sa ostalim studentima. U saradnji sa Koordinacionim telom Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa objavljen je srpsko-albanski leksikon pravnih pojmova početkom ove godine i albanskim studentima omogućeno je korišćenje leksikona. Sa zadovoljstvom se može reći da će u drugu i treću godinu osnovnih studija biti upisani i albanski studenti, jer su ostvarili zadovoljavajući uspeh, a teško da bi do toga došlo da Pravni fakultet u Nišu i Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za  opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa nisu uložili značajne napore da se i tim studentima prenesu potrebna znanja za pozitivno okončanje ispita.