Arhiva vesti
                   

Albanci ponovo u Koordinacionom telu

27. Mart 2009.

BEOGRAD, 27. mart – Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu i predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Milan Marković, narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije, Riza Halimi i šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Hans Ola Urstad, potpisali su Sporazum o principima rekonstrukcije Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

U svojoj izjavi Milan Marković naglasio je: „Za sve lidere sa juga, za Rizu Halimija i za mene, ovo je velika prilika da pokažemo da verujemo u principe i obaveza za sve nas da ono što potpišemo i ispunimo jer to dugujemo građanima Preševa, Bujanovca i Medveđe“. Marković se zahvalio rečima „Iskreno zahvaljujem svima koji su pomogli da se postigne sporazum. Želim da ohrabrim sve potpisnike i kažem uspećemo, jer uspeh zavisi samo od nas“.

Narodni poslanik Riza Halimi je izrazio nadu da će ova reorganizacija Koordinacionog tela omogućiti da se realizuju svi ciljevi Vlade iz 2001. godine, a to su ekonomski razvoj, integracija Albanaca u republičke institucije, mutlietničnost, mir i bezbednost u sve tri opštine.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji, Hans Ola Urstad podvukao je da je proces koji je doveo do potpisivanja sporazuma zahtevao puno odricanja sa svih strana. „Bilo je neophodno da razum prevlada i to se desilo. Ovo je dobar start. OEBS ne staje ovde, već nastavljamo da učestvujemo u procesu primene ovog sporazuma, posebno nam je važno šta će se desiti u radnim grupama“, zaključio je Urstad.

Predsednik Koordinacionog tela, Milan Marković, narodni poslanik Riza Halimi, predsednici opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, Nader Sadiku, Šaip Kamberi i Slobodan Drašković, predsednik Skupštine opštine Bujanovac, Jonuz Musliu i direktor Službe Koordinacionog tela, Nenad Đurđević, potpisali su i Odluku o reorganizaciji i nadležnostima Koordinacionog tela.
Potpisivanju su prisustvovali ambasador SAD-a u Srbiji, Kameron Manter i predstavnici britanske ambasade u Beogradu. Bili su prisutni i državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, republički ombudsman, Saša Janković, potpredsednici Koordinacionog tela Dušan Spasojević, Dejan Jovanović i Sima Gazikalović.