Arhiva vesti
                   

ALBANCI ČEKAJU BESPLATNE UDžBENIKE 1. SEPTEMBRA

6. Avgust 2014.

Prema podacima Ministarstva prosvete, Katalog odobrenih udžbenika na jezicima nacionalnih manjina za osnovno obrazovanje sadrži 1.065 naslova udžbenika  od prvog do osmog razreda – na albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom, ukrajinskom, hrvatskom, češkom jeziku i bunjevačkom govoru. U Katalogu udžbenika na jezicima nacionalnih manjina za srednje obrazovanje nalazi se 230 naslova – na bosanskom, bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom jeziku.

Premijer Aleksandar Vučić nedavno je odgovarajući na pitanje poslanika Šaipa Kamberija kada će albanski đaci od prvog do četvrtog razreda dobiti besplatne udžbenike, rekao da će država dati sve od sebe da to učini do 1. septembra i dodao da se kasnilo i sa knjigama na hrvatskom i bugarskom jeziku.

U vezi sa ovom temom, Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Galip Bećiri izjavio je da se nada da će obećanje premijera Vučića biti realizovano do početka nove školske godine.

Na pitanje da li postoje udžbenici za sve razrede i sve predmete na albanskom jeziku, on je odgovorio da je osnovna škola pokrivena 70 odsto, ali da je u srednjim školama situacija lošija.

„U osnovnoj školi nam nedostaju istorija, geografija, likovno,  muzičko i biologija. Knjige su uglavnom prevod sa srpskog jezika, ali ima i albanskih autora, kao i nekih udžbenika iz Albanije, koji svi imaju odobrenje Ministarstva prosvete. U srednjoj školi nemamo gotovo ništa, nedostaje nam ukupno 252 udžbenika“, rekao je Bećiri.

Bećiri je takođe izjavio da se u srednjim školama  uči na osnovu fotokopija i iz beležaka, što su potvrdili i nastavnici u nekim školama u Bujanovcu.

Međutim, da nisu baš sve knjige dobile odobrenje prosvetnih vlasti Srbije, svedoči i slučaj sa početka prošle školske godine, kada je u osnovnoj školi u selu Rajince, u opštini Preševo, zaplenjeno 5.060 udžbenika na albanskom jeziku, na osnovu naloga Osnovnog tužilaštva u Vranju, jer udžbenici koji su stigli sa Kosova i Metohije nisu imali prateću dokumentaciju.

U strateškom planu NSA za period od 2012. do 2016, godine je zapisano da bi problem nedostatka udžbenika najlakše mogao da se reši njihovim uvozom iz Albanije, sa Kosova i Metohije ili iz Makedonije, ali da bi ipak najbolje rešenje bilo da se štampaju u Srbiji.

U Ministarstvu prosvete kažu da licenciranih izdavača za izdavanje udžbenika u Republici Srbiji ima 76 i da oni sami finansiraju  izdavanje udžbenika na svim jezicima u skladu sa svojim planom i tržišnim interesima. Dodaju da rad na udžbenicima nije jednostavan i da je procedura odobravanja udžbenika spora i da može da traje godinama. Cena udžbenika zavisi od toga da li je on nov, kao i od njegovog tiraža i da li je na više jezika.

Izvor: Politika i Koordinaciono telo