Arhiva vesti
                   

9.6.2010. godine

9. Jun 2010.

Subotica, Leskovac, Pirot, Vranje i Bujanovac juče dobili sertifikate opština sa povoljnim poslovnim okruženjem

Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, rekao je juče na dodeli sertifikata za opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem da privlačenju investicija ne doprinosi samo republička vlada, koja nudi političku i makroekonomsku sigurnost, kao  i finansijske podsticaje, već i lokalne samouprave. Sertifikati su garancija privrednicima i investitorima da su u ovim opštinama dobili pouzdane partnere, koji će im pružiti uslugu, blagovremenu informaciju i olakšati poslovanje.

Primer dodele sertifikata Bujanovcu govori da i najsiromašnije opštine mogu da unaprede svoje poslovno okruženje.
Ova opština je prema rečima njenog predsednika Šaipa Kamberija u roku od šest meseci formirala kancelariju za lokalni ekonomski razvoj, pojednostavila administrativne procedure i pokrenula izradu generalnog urbanističkog plana. To je uz formiranje i opremanje industrijske zone bio dovoljan razlog za dobijanje sertifikata.  

Ministar Dinkić je takođe rekao da se svih pet opština i gradova koji su dobili sertifikate nalaze na Koridoru 10, kao i da će transfer novca iz državnog budžeta najmanje razvijenim opštinama u Srbiji sa povoljnim poslovnim okruženjem od 1. jula biti povećan za milijardu dinara.

Ovi sertifikati, kako ističe predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, predstavljaju objektivan dokaz da u opštinama kojima su dodeljeni postoje servisi neophodni za  ekonomski razvoj,.

Alberto Kamarata, šef sektora za evropske integracija u Delegaciji EU u Srbiji rekao je da se evrointegracije ne dešavaju na državnom, već na lokalnom nivou u zemljama članicama i državama koje žele da uđu u EU. On je rekao da je EU u poslednjih nekoliko godina lokalnim samoupravama u Srbiji donirala oko 200 miliona evra.