Arhiva vesti
                   

24.11.2009.god.

24. Novembar 2009.

Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar odbrane Dragan Šutanovac otvorili su juče vojnu bazu „Jug“ kod Bujanovca, istakavši da će ona biti ključni faktor stabilnosti u tom delu Srbije, ali i razvojni potencijal, budući da će u njoj posao naći hiljadu profesionalnih pripadnika vojske.

Predsednik Tadić je, otvarajući bazu, istakao da je postojanje vojne baze u opštini Bujanovac ključna garancija sigurnosti i mira u tom delu Srbije. „Svi oni koji žele mir, stabilnost, dobre međunacionalne odnose i regionalnu stabilnost treba danas da budu zadovoljni otvaranjem baze Jug“, rekao je Tadić. Predsednik Srbije istakao je da otvaranjem baze „Jug“ neće biti zadovoljni samo oni koji ne žele stabilnost i mir i žele da jug Srbije bude krijumčarski koridor i teritorija sa koje će se širiti organizovani kriminal. Vojska, prema njegovim rečima, nije samo garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta, već i jedan od ključnih elemeneta države u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma. „Očekujem i da će baza Jug biti jedan od ključnih doprinosa pripremi naše vojske za učešće u mirovnim operacijama, jer je međunarodna odgovornost Srbije preduslov njenog kredibilteta u svetu“, rekao je Tadić i poručio da dva strateška interesa Srbije ostaju članstvo u EU i očuvanje teritorijalnog integriteta na Kosovu i Metohiji. Prema njegovim rečima, otvaranje baze „Jug“ je značajno i za ekonomski razvoj juga Srbije i doprineće, zajedno sa završetkom Koridora 10, regionalnom razvoju tog dela Srbije.

Predsednik Tadić je takođe izjavio da na teritoriji Srbije  nikada neće biti tuđih vojnih baza. Tadić je naglasio da će se u vojnoj bazi „Jug“ za učešće u mirovnim operacijama obučavati i pripadnici stranih vojski - isključivo zajedno sa Vojskom Srbije. On je ponovo ukazao i na značaj učešća pripadnika Vojske Srbije u mirovnim  operacijama UN za podizanje međunarodnog ugleda zemlje.
Ministar odbrane Šutanovac je podsetio da je baza Jug najznačajniji i najveći infrastrukturni objekat koji je u proteklih nekoliko decenija izgradilo Ministarstvo odbrane, dodavši da je u njenu izgradnju uloženo više od milijardu i sedamsto miliona dinara. Šutanovac je najavio mogućnost proširenja baze na dodatnih 60 hektara, kako bi ona postala i centar za obuku učesnika mirovnih operacija. „Želja nam je da ova baza postane model za izgradnju baza u Srbiji“, rekao je Šutanovac. Istakavši značaj civilno-vojne saradnje i doprinos baze ekonomskom razvoju regiona, Šutanovac je objasnio da će, osim što će taj vojni objekat biti mesto gde će se zapošljavati lokalno stanovništvo, civilima biti dostupni i njeni medicinski kapaciteti.

Kompleks na kome se nalazi baza zauzima oko 35 hektara zemljišta sa 66 objekata, od kojih su 44 objekta visokogradnje, ukupne površine oko 22.000 kvadratnih metara. Baza treba da pruži uslove za život oko hiljadu vojnika i policajaca, smeštaj specijalne opreme i tehničkih sredstava, čime će biti povećana borbena gotovost jedinica koje imaju specifične zadatke na prostoru Kopnene zone bezbednosti. Baza, pored objekata za smeštaj ljudstva, opreme i tehnike, ima i kapacitete za obuku, logističku podršku, odmor i sportske aktivnosti. U bazi su sada smešteni pripadnici 41. pešadijskog bataljona Četvrte brigade kopnene vojske, koji su proteklih godina bili u neadekvatnom prostoru napuštene fabrike „Crvene zastave“ u Bujanovcu.

Svečanosti otvaranja baze prisustvovali su i premijer Srbije Mirko Cvetković, vojni vrh Srbije, predstavnici lokalne vlasti i članovi diplomatskog i vojno-diplomatskog kora.